Ny forskning: Jorden kan blive ugæstfri planet for mennesker

Jorden kan være et fjendtligt sted at leve om få årtier. Det er konklusionen i en ny forskningsartikel.

Jorden kan blive et svært sted for mennesker at leve, hvis vi fortsætter vores nuværende levevis. Det skriver en række forskere i Science. Foto: Nasa © Nasa
Jorden kan blive et svært sted for mennesker at leve, hvis vi fortsætter vores nuværende levevis. Det skriver en række forskere i Science. Foto: Nasa © Nasa

På få årtier kan Jorden ophøre med at være et sikkert sted for mennesker. Det er konklusionen i en videnskabelig artikel i det anerkendte tidsskrift Science, der udkom torsdag.

Artiklen anfører, at vi mennesker allerede har overskredet fire ud af ni såkaldte "planetariske grænser", skriver Washington Post.

De fire grænser, vi allerede har overskredet, er udryddelsesraten, skovrydning, mængden af kuldioxid i atmosfæren og mængden af kvælstof og fosfor, der flyder ud i havet fra vores landbrug.

- Det, forskningen viser, er, at menneskelig aktivitet, som for eksempel økonomisk vækst, teknologi, forbrug destabiliserer det globale miljø, siger hovedforfatter Will Steffen fra Australian National University til Washington Post.

En hastesag

Problemerne, artiklen peger på, er ikke fremtidige problemer. Ifølge Will Steffen er der tale om en decideret hastesag. Det økonomiske boom i 1950'erne og den globaliserede økonomi har accelereret overskridelsen af grænserne, fortæller han.

Destabiliseringen af hele Jorden, som system, kan ske på årtier.

Ni grænser for planeten

Forskerne fokuserede på ni planetariske grænser, der blev identificeret i en videnskabelig artikel publiceret i 2009.

Grænserne sætter teoretiske rammer for ændringer i miljøet og inkluderer udtynding af ozonlaget, brugen af ferskvand, forsyring af havene, forurering af atmosfæren og tilførelsen af eksotiske kemikalier og modificerede organismer til naturen.

Ingen ved, hvad det betyder for vores civilisation, hvis betingelserne på vores planet bliver ved at ændre sig. Men forskerne skriver i artiklen, at Jorden sandsynligvis vil være et langt mindre gæstfrit sted for menneskelige samfund.

Vi kan gøre noget

Forskerne kommer ikke med løsningsforslag i artiklen, de fortæller blot, hvad de seneste fem års data viser. Og ikke alle områder dumper.

I 1980'erne reagerede verdenssamfundet hurtigt på videnskabens meldinger om huller i ozonlaget. Hullerne skyldtes CFC-gasser, som hurtigt blev forbudt på verdensplan.

Resultatet var, at problemerne med ozonlager stort set er fortid. Vi kan altså gøre noget.

Menneskets geologiske tidsalder

Jorden er i dag hjemsted for mere end syv milliarder mennesker. Vi bruger et stigende antal ressourcer, udrydder flere og flere dyr, fælder mere og mere skov og sender enorme mængder CO2 ud i atmosfæren.

Den enorme menneskelige aktivitet har fået mange forskere til at kalde den tidsalder, vi lever i, for Antropocæn. En ny geologisk tidsalder, domineret af mennesker.

Jorden klarer sig uden os

Jorden har overlevet store begivenheder før. I en periode var vores planet en kold snebold, senere blev den ramt af en enorm meteor, der udslettede dinosaurerne. Hver gang vendte livet tilbage.

- Jorden klarer sig selv. Den skal nok være her. Men tankegangen - specielt i USA - er at "the sky's the limit". Men faktisk er det forkert. Jorden er menneskenes grænse, siger Katherine Richardson, fra Københavns Universitet, der er medforfatter på artiklen, til Washingtom Post.

I takt med at Jordens økosystemer bliver presset til det yderste, bliver vi mennesker totalt afhængige af avanceret teknologi for at kunne overleve på vores planet.

En planet, der kan ende med at være et rumskib i stedet for et økosystem.