Den 27. marts 2015 ankom NASA-astronauten Scott Kelly sammen kosmonauten Mikhail Kornienko til Den Internationale Rumstation, ISS.
Deres mission er klar: De skal opholde sig 342 dage på rumstationen. Undervejs tester man, hvordan de bliver påvirket af at opholde sig rummet i vægtløs tilstand og med øget kosmisk stråling.
I dag er mændene præcis halvvejs i deres mission – dag 171. Det markerer NASA med massiv markedsføring af rumfartsorganisationens planer om bemandede Mars-missioner i 2030’erne. Ligesom de integrerer en kommende sci-fi-film om en Mars-mission – Ridley Scotts The Martian med Matt Damon i hovedrollen - i markedsføringen.
Hjemvé forsvinder fordi missionen er vigtig
Vi har for få dage siden oplevet Danmarks netop hjemvendte astronaut, Andreas Mogensen, tone frem på skærmen direkte fra rumstationen i 400 kilometers højde, hvor han svarede på spørgsmål og fortalte om sine eksperimenter i rummet.
Amerikaneren Scott Kelly er ofte med direkte fra rumstationen, hvor han fortæller om sin rummission og de forsøg, som han laver. Det bliver til 383 eksperimenter. I weekenden besvarede Scott Kelly spørgsmål på Facebook, da der var hul igennem med en satellitforbindelse til Jorden.
Scott Kelly forklarede, at det er svært at vænne sig til ikke at kunne gå udenfor. Det savner han meget. Han kan ringe til sin familie hver dag, og han slår eventuel hjemvé ned ved at tænke på, hvor vigtig hans mission er på rumstationen – altså at gøre mennesket i stand til at rejse længere ud i rummet – til Mars.
Der er mange ubekendte i forhold til Mars. Man regner med, at selve rejsen ud til Mars – afhængigt af fartøjet – vil tage seks måneder. Men fx vil strålingen være så voldsom, at man ikke regner med, at man med den nuværende teknologi kan beskytte sig godt nok til at overleve.
God timing med The Martian
Man kan kalde det ekstrem god timing for NASA, at spillefilmen The Martian i weekenden havde forpremiere ved Toronto International Film Festival samtidig med, at man når halvvejs i den langvarige rummission.
Og det var også i den sammenhæng, at Scott Kelly besvarede spørgsmål fra Jorden i weekenden.
I dag på halvårsdagen besøger skuespillerne fra The Martian NASA's Mission Control Center i Houston, hvor pressen både kan møde skuespillerne samt astronauter og høre om Mars-planerne.
Det er værd at bemærke, at NASA 5. august skrev et offentligt brev og bad kongressen om at støtte amerikanske firmaers forskning inden for udvikling af rumfartøjer til bemandet rumfart. Siden rumfærgerne blev taget ud af drift, er USA fuldt afhængig af russernes Sojuz-fartøjer. Og det kan betyde, at USA kommer bagud med sine programmer for bemandet rumfart, mener NASA.
Kan man overleve på Mars?
The Martian bygger på bogen af samme navn og handler om NASA-astronauten Mark Watney - spillet af Matt Damon - der ved et uheld bliver efterladt alene tilbage på Mars. Hvordan skal han overleve? Kan han skaffe mad og ilt nok og komme af med CO2?
NASA er så begejstret for bogen The Martian, at den er gjort til pligtlæsning for alle ansatte. Bogen er skrevet af computerprogrammør Andy Weir med hjælp fra ingeniører og rumfartskyndige.
Selv om man stort set ignorerer strålingsfaren på Mars i bogen, er der masser af ingeniørteknisk indhold omkring, hvordan man overlever på Mars. Det passer som fod i hose med NASA #Journeytomars. Og NASA holder altså også pressemøder sammen Andy Weir, Ridley Scott og Matt Damon.
Et kærlighedsbrev til videnskaben
Rickely Scott har selv udtalt, at filmen skal opfattes som ’et kærlighedsbrev til videnskaben’. Og under et besøg hos NASA i august, modtog Matt Damon såmænd også en opringning fra NASA-astronauterne på ISS.
- Filmen omformer det arbejde, som NASA og andre allerede har foretaget i forbindelse med udforskningen af Mars, til fiktion for 2030’erne, hvor NASA-astronauter regelmæssigt flyver til Mars og lever på overfladen (af planeten, red.). Mange mennesker arbejder allerede med at udvikle teknologier, som mennesket vil behøve, når vi begynder at udforske Mars, skriver NASA.
Konkurrence om 3D-printet Mars-habitat
Faktisk udskrev NASA i maj en designkonkurrence om en 3D-printet Mars-base. Lige nu er der 30 finalister, der har udtænkt deres state-of-the-art-bud på, hvordan mennesket kan bo på Mars.
Den 27. september - bare få dage før der den 2. oktober er premiere på The Martian - bliver vinderen udråbt i forbindelse med World Maker Faire in New York. I den forbindelse får NASA igen mulighed for at omtale det 1-årige forsøg med Scott Kelly.
NASA har på Facebook lagt en grafik ud, som viser, hvor meget Scott Kelly træner, hvor meget renset tis og sved han drikker osv.
Som en mand munter skriver på Facebook i den forbindelse, så har NASA i dets grafik glemt at nævne, at man undervejs i den et år lange mission vil skrive ordene NASA-astronaut Scott Kelly 1.752.388 gange i dets grafikker, opslag på sociale medier og i pressemeddelelser...