Misforstået "robusthed" gør kamp mod stress sværere

Dansk forsker er træt af den måde, man ofte forstår robusthed på, for den giver os færre muligheder for fx at forebygge stress.

Skuespilleren Janus Nabil Bakrawi er tilbage på scenen efter at have været ramt af stress. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

- Jeg havde aldrig set mig selv som typen, der går ned med stress. Jeg er jo en fighter. Men da jeg får diagnosticeret stress, så ser jeg det som et tabu, fortalte skuespilleren Janus Nabil Bakrawi i 'Hypokonder' på P1.

Ifølge Carsten Obel, læge og professor i mental sundhed ved Aarhus Universitet, er Janus Nabil Bakrawi ikke alene. For i det moderne samfund er der stor fokus på at være mental stærk - vi kalder det ofte 'robusthed':

- Som så mange andre ord, fx lykke og sundhed, er robusthed gået hen og blevet sådan lidt et begreb, man egentlig vil have, vi alle skal stræbe efter, fortæller Carsten Obel.

Men begrebet bør i langt højere grad bruges i forhold til fællesskaber, frem for noget man måler den enkelte med. Det var professorens budskab i dag, da han holdt et oplæg til WHINN konferencen i Odense om mental sundhed.

Fra individuel robusthed til social

Stressforsker Malene Friis Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø genkender Carsten Obels observation om, at robusthed er blevet et in-ord:

- Robusthed er et begreb, der er meget oppe i tiden. Det er også meget appellerende at kunne identificere en eller anden form for personlighedstype, der aldrig nogensinde ville kunne gå ned med stress: Hurra, hvor ville det være dejligt at kunne rekruttere sådan en type, siger hun.

Og forstår man begrebet alene som et personlighedstræk, misser man det vigtigste, mener Carsten Obel:

- Den væsentligste opgave er at understøtte den enkeltes robusthed - og det gør man bedst med en social tilgang. Robusthed må ikke blive misforstået som en slags teflon-belægning, som vi kan kræve af hinanden under samtidig accept af et individualiseret konkurrencesamfund.

- Robusthed er en form for fællesskab, hvor vi gensidigt sikrer hinanden det bedste grundlag for at udfolde vores potentiale, siger han.

Robuste fællesskaber forebygger stress

Det er vigtigt at gøre robusthed til et mere socialt begreb, fordi vi som samfund kan gøre noget for at øge den såkaldte 'sociale robusthed'. Ser man begrebet som et personlighedstræk, står vi derimod tilbage uden de store handlemuligheder.

- Men hvis vi er i stand til at skabe rammerne for mere social robusthed, er der ingen tvivl om, at vi i højere grad kan forebygge stress, forklarer Carsten Obel.

Malene Friis Andersen er enig:

Et robust fællesskab er meget relevant at tale om. Vi ved fra forskningen at social støtte er central i forebyggelsen af stress, siger hun.