Gekkoer piler op ad lodrette vægge og henover lofter ved hjælp af millionvis af bittesmå udvækster under deres fødder.
Udvæksterne, som ligner små hår, kaldes setae og skaber hver især en svag tiltrækning mellem molekyler på de to overflader, hvilket giver gekkoen et solidt fodfæste.
Nu har gekkoens evne inspireret forskere til at skabe nogle handsker, som både gør det muligt at lege superhelt på glasbygninger, men på sigt håber forskerne også at bruge opfindelsen til at samle skrald i rummet.
Gekkoens klæbemekanisme er ikke stærk nok
Forskere har tidligere lavet tape ved at efterligne gekkoens fødder, men aldrig før har tapen været stærk nok til at bære et menneske på en lodret væg.
I teorien burde en gekko, som har 6,5 millioner setae, kunne bære en rygsæk på 127 kilo, men i realiteten er det ikke muligt, fordi kraften i hver enkelt seta ikke blot kan skaleres op til en total styrke.
Årsagen er, at den tunge byrde ikke fordeles jævnt henover større områder af den klæbende overflade, og dermed er det kun en brøkdel af de mange setae under gekkoens fod, som trækker læsset.
Og de setae, som deltager, deler heller ikke byrden jævnt, hvilket betyder, at det indtil nu har været umuligt at få en gekkoinspireret tape til at bære den teoretisk mulige vægt.
Opfindelsen er smartere end gekkoen
Men nu rapporterer forskere fra Stanford Universitet, at de har løst skaleringsproblemet.
Med silikone lavede de en tape, som imiterer gekkoens setae, og satte derefter 24 frimærkestore stykker fast på fjedre, som igen sad fast på en ottekantet plade.
Fjedrene sørger for, at tiltrækningskraften er jævnt fordelt henover hvert enkelt af de 24 stykker gekkotape, hvilket gav materialet en ens klæbekraft, lige meget om den totale størrelse var en kvadratmillimeter eller en menneskelig hånd.
Og hvis overfladen taber den vægt, den bærer ét sted, så vil vægten blot blive overført til de dele, som bærer mindst vægt, og på den måde forbliver hele systemet klæbrigt.
Test af opfindelsen lod forsker kravle lodret
For at teste det nye klæbemateriale, iførte ingeniøren Elliet Hawkes fra Stanford University sig materialet i form af nogle særlige handsker og sko.
Og på en video kan man se, hvor let det gik, da den 70 kilo tunge phD-studerende kravlede op ad en glasvæg ved sit laboratorium.
Han kravlede dog kun 3,6 meter, men mener, at han nemt kunne kravle meget højere op, hvis blot han havde muskelkraft nok.
Dog skal overfladen være ren og glat, for materialet kan ikke rense sig selv, hvilket gekkoens setae gør.
NASA vil bruge opfindelsen mod rumskrald
Forskerne vil arbejde videre på materialet, som potentielt kan hjælpe NASA med at rydde op i rummet.
Allerede nu har forskerne i samarbejde med NASAs Jet Propulsion Laboratory lavet robotter med det klæbende materiale, som kan fange rumskrald.
I et eksperiment ved vægtløs tilstand har en sådan robot allerede nu klæbet sig til et solpanel på en anden 400 kilo tung robot, sænket dennes fart, og forsigtigt hevet den i en ny retning.