Man kan nærmest mærke – selv som kvinde - hvor ondt det gør, når mænd uden bedøvelse skal have taget vævsprøver af deres prostata ved mistanken om kræft.
Læge og urolog Lars Boesen står på scenen i finalen i Ph.d. Cup 2016 og stikker talrige træ-grillspyd ind i et æble for at forklare, hvordan man i dag undersøger mænd for, om de er syge af den mest hyppige kræftform blandt mænd, prostatakræft.
Ved hjælp af ultralydsbilleder stikker man op gennem endetarmen og tager et sæt med 10 vævsprøver – biopsier af prostata. Man ved, at man ved metoden overser mange knuder, så man stikker lidt i blinde og håber at ramme eventuelle kræftknuder. Men ofte må prøverne tages om.
Den smertefulde og ofte langvarige diagnosticering kan mænd til dels undgå, forklarer Lars Boesen, mens han stikker bare to grillspyd ind i et andet æble, hvis læger i stedet bruger MR-scanning. For så kan de præcist se, hvor de skal tage prøver og måske nøjes med to vævsprøver i alt.
Oplev eller genoplev Lars Boesens optræden i videoen øverst i artiklen
Den visuelle forklaring suppleret med Lars Boesens ord og fremtoning, overbeviser på tre minutter dommerne om, at urologen fra Herlev og Roskilde Hospitaler kommer bedst ud over scenekanten i finalen i forskningsformidlings-konkurrencen.
Finaleshowet vist på DR2
Lars Boesen har sammen med læge Ida Donkin, antropolog Anne Mia Steno, lingvist Justin Markussen-Brown samt eksperimentel fysiker Morten Kjærgaard blandt 56 ansøgere nået finalen i årets Ph.d. Cup.
Det er en konkurrence, som DR arrangerer sammen med dagbladet Information for at øge fokus på behovet for god forskningsformidling, der gør det indviklede nemt at forstå.
I et show på DR2 lørdag aften kunne vi opleve forskerne koge essensen af tre hårde og spændende års forskning ind til tre velfortalte og underholdende minutter. Og tre dommere (professor i forskningsformidling Maja Horst, professor i filosofi Vincent F. Hendricks og journalist og ph.d. i historie Adam Holm) sørgede for efterkritik og votering.
Finalisterne har fået stemme- og kropstræning samt fif til at skrive et fængende manuskript forud for finaleshowet. Pointen er, at selv om forskning ikke er underholdning, kan formidlingen af det godt være underholdende.
Lærerigt at formidle mere populærvidenskabeligt
- Det er fantastisk og dejligt at vinde. Det giver en ren lykkefølelse, siger Lars Boesen efter at projektørerne er slukket og finalisterne er trådt ud af rampelyset torsdag aften i DR Koncerthuset, hvor showet blev optaget.
- Personligt er det en anerkendelse, at man kan formidle på en scene og kan få folk til at lytte efter og forstå et forskningsemne, som er lidt mere abstrakt. Altså at jeg har kunnet korte det ned, så folk kan sætte sig ind i det og mærke det på sin egen krop, siger Lars Boesen.
Han er vant til at holde foredrag for kolleger, patientforeninger og patienter, som har en naturlig interesse i emnet, så de er ligesom mere sporet ind på, hvad det handler om fra starten, end hvad andre er.
- Rigtig meget af det jeg har prøvet gennem Ph.d. Cup, kan jeg tage med mig. Især hele træningen og læringen op til Ph.d. Cup, siger Lars Boesen.
- Og det har været meget lærerigt at tale med journalister og lære at formidle sin forskning mere populærvidenskabeligt, hvor vi først snakker i de lidt lette konklusioner og efterfølgende uddyber. Så det hjælper til at man kan formidle til et bredere publikum, siger han.
Håber, Ph.d. Cup gavner hele forskergruppen
Lars Boesen håber også, at deltagelse og læring i Ph.d. Cup vil kunne give lidt ekstra, når han og hans kolleger næste gang skal søge forskningsmidler til et projekt.
Herlev Hospital var først i Danmark med MR-scanning til diagnosticering af prostatakræft og var god til at begrunde, hvorfor den forskning kunne være relevant.
- Ph.d. Cup-prisen er også kollegernes pris. Jeg sidder jo ikke alene i et lille rum og udtænker alt det her og udfører forskningen. Vi er et hold, som alle sammen kender til forskningen. Så det er vores alle sammens pris, kan man sige, siger Lars Boesen.
Men selve førstepræmien er nu kun til ham. Præmien er et rejsegavekort på 20.000 kroner til et af de seks danske innovationscentre i udlandet; Silicon Valley i USA, Shanghai i Kina, München i Tyskland, Seoul i Sydkorea, New Delhi i Indien og São Paulo i Brasilien. Og der er frit valg.
Innovationscentrene skal styrke internationaliseringen af danske videregående uddannelses- og forskningsinstitutioner og videnintensive virksomheder.