Sommeren i Grønland er kort og intens. Og topper lige nu.
Derfor er der masser af aktivitet på forskningsstationen Zackenberg i Nordøstgrønland. Blandt de projekter som gerne skulle gøre forskerne noget klogere, er opklaringen af mysteriet om hvordan bestøvningen af den særlige rypelyng foregår og ikke mindst af hvem.
Forskerne har hidtil ikke haft tilstrækkelig viden om præcist hvilke insekter, der besøger den lille sarte lyngblomst, men det har lektor Tomas Roslin og biologistuderende Mikko Tiusanen fra Helsinki Universitet, Finland sat sig for at ændre på.
På en ganske lavteknologisk facon.
Opsætter 1800 klæbrige plastikblomster
Ved at opsætte 1800 kunstige klæbrige rypeblomster ved siden af de rigtige blomster, vil de to forskere afsløre hvilke arter der står for bestøvningen og hvornår de hver især gør det.
De regner med i alt at få 10.000 insekter med sig hjem og lagt sammen med lignende indsamlinger fra andre forskere i Arktis, håber forskerne på at få skabt et enestående datasæt om det arktiske insektliv.
I takt med at klimaet ændrer sig, kommer sommeren tidligere og tidligere i Arktis og derfor er forskerne interesserede i at blive klogere på områdets forskellige insekter, da de er afgørende for bestøvningen af blomsterne.
Rypelyngen kan blive omkring 100 år gammel og er blandt de mest udbredte arktiske planter og dermed en væsentlig fødekilde for mange af områdets planteædere.