Hvor ofte har vi danskere egentlig sex? Og hvornår har vi det typisk første gang?
Det er spørgsmål som disse, at forskere fra Statens Serum Institut og Aalborg Universitet håber at blive klogere på i løbet af de næste år.
Natten mellem søndag d. 3 og mandag d. 4 september vil de første af ca. 200.000 danskere derfor modtage et spørgeskema om deres seksuelle liv i deres e-Boks. Men det er ikke 'dyneløfteri', understreger Christian Graugaard, læge og professor i sexologi ved Aalborg Universitet og en af forskerne bag projektet, som går under navnet SEXUS:
- Det handler om folkesundhed, og vi håber at kunne lære meget mere om hvordan seksualitet, livsstil, sundhed og sygdom hænger sammen.
For den nyeste forskning tyder på, at et velfungerende sexliv både er forbundet med lavere risiko for mange sygdomme, og at seksuelle problemer kan være første tegn på blandt andet visse livsstilssygdomme.
Hvad foregår der bag duggede ruder?
De første resultater fra undersøgelsen vil blive offentliggjort i 2018. Og Christian Graugaard venter allerede spændt:
- Jeg håber, at vi får en mere kvalificeret viden om, hvad der foregår i de danske sovekamre - og andre steder, hvor sex foregår. Og hvad seksualitet betyder for befolkningens trivsel.
Han understreger, at undersøgelsen er anonym, og at forskerne interesserer sig for de store sammenhænge - ikke for de enkelte besvarelser.
Undersøgelsen henvender sig således til både kvinder og mænd i alderen 15-89 år, og Christian Graugaard håber at få så mange forskellige besvarelser som muligt:
- Selv om man ikke har sex, eller selvom man har et sexliv, man måske tænker er ukonventionelt, er vi alligevel stærkt interesserede, forklarer han.
Sexproblemer kan være første tegn på diabetes 2
Undersøgelsen sigter ikke kun efter at få flere fakta om danskernes vaner på det seksuelle område. Initiativet tages primært, fordi det viser sig, at seksuelle problemer ofte er forbundet med livsstilssygdomme, og den sammenhæng vil forskerne gerne forstå bedre:
- Seksualitet er jo også noget rent biologisk. Og hvis det ikke fungerer, kan det være et af de første tegn på livsstilssygdomme som diabetes 2 eller hjerte-kar-sygdomme, fortæller han.
Derfor bør læger være opmærksomme på, at der kan være tale om bl.a. begyndende diabetes 2, når en patient henvender sig med fx rejsningsproblemer.
- Det er et problem, hvis man som læge overser, at der kan ligge noget biologi til grund for seksuelle problemer, siger Christian Graugaard, som samtidig understreger, at man dog sagtens kan have seksuelle dysfunktioner uden, at det skyldes begyndende livsstilssygdom.
Hør meget mere om undersøgelsen og hvad Christian Graugaard håber at lære på tirsdag i programmet 'Tændt' på P1. Programmet sendes kl. 13.33.