Rumteleskopet Hubble har taget en lang række nye billeder af solsystemets største gaskæmpe Jupiter.
NASA tager årligt billeder af kæmpeplaneten for at følge med i dens udvikling. De nye billeder viser, at planetens berømte røde plet skrumper - og at den skifte farve.
Forskerne har længe vidst, at den store plet blev mindre. Og denne gang er den skrumpet med 240 kilometer i forhold til sidste år. Det ligger inden for det forventede på lang sigt. Men den store røde plet ændrer sig hurtigere end nogensinde før.
For 100 år siden var pletten 40.000 kilometer bred - i dag er den skrumpet til under halvdelen.
Og faktisk er den slet ikke rød længere, men mere orange.
Bølger ikke set i flere årtier
Billederne har også afsløret en sjælden bølge i planetens skyer.
Bølgen er dukket op nord for ækvator på planeten. Og den er meget sjælden. Den er faktisk ikke blevet observeret siden Voyager 2-sonden fløj forbi Jupiter i 1979.
- Indtil nu troede vi, at bølgen vi så under Voyager 2 var et tilfælde. Nu viser det sig, at den bare er sjælden, siger Glenn Orton fra NASA JPL i en pressemeddelelse.
Bølgen stammer måske fra et atmosfærelag under skyerne, og bliver kun tydelig, når den bevæger sig længere op i skylagene.
Bølgen minder om såkaldte barikloniske lag, som vi kender fra Jordens cyklon-storme.
Tråde dukker op i pletten
Nogle unikke tråde, kaldet filamenter, er også dukket op på billederne. Og dem har forskerne aldrig set før.
Trådene er observeret i kernen af den røde plet, og strækker sig i næsten hele plettens længde. Her bliver de pisket rundt af de kraftige vinde i stormen, der når hastigheder over 150 meter i sekundet - mere end 540 kilometer i timen.
- Hver gang vi kigger på Jupiter får vi besnærende små tip om, at noget virkelig spændende er igang. Denne gang er ikke en undtagelse, siger Amy Simon, der planetforsker ved NASA.
NASA har endnu ikke noget bud på, hvad filamenterne er.
Billederne er en del af et årligt kig på gaskæmperne i solsystemet. Jupiter er først, og herefter kommer Neptun og Uranus. Saturn bliver tilføjet projektet, der hedder Outer Planet Atmospheres Legacy, på et senere tidspunkt.
Billederne af Jupiter har resulteret i to nye kort over planetens atmosfære. Resultaterne er publiceret i Astrophysical Journal.