GRAFIK Sådan kan sygdom klippes væk med ’DNA-saks’

Med et enkelt klip kan man gøre fostre fri for arvelige sygdomme og uimodtagelige over for hiv-infektion.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

En teknologi, der gør det muligt at klippe fejl som arvesygdomme ud af fostre, har fået Etisk Råd op af stolen.

CRISPR, som metoden hedder, er nemlig lige så billig og simpel, som den er ny og uudforsket. Og derfor advarer rådet om at bruge metoden hos fostre, fordi man ikke kender konsekvenserne af at pille i tidlige fostres celler.

En kinesisk forskningsgruppe har desuden bevist, at man med denne teknologi kan ødelægge et gen, som har betydning for, at man kan inficeres med hiv, så man på den måde kan udvikle fostre, der er resistente over for hiv-infektion.

Der er ellers mange muligheder med den nye teknologi.

I denne grafik kan du se, hvordan man kan klippe celler med sygdomme som cystisk fibrose eller blødersygdomme væk.

CRISPR-TEKNOLOGI

  • Kort fortalt er CRISPR (clustered, regularly interspaced, palindromic repeats) en DNA-saks, der meget præcist og billigt kan klippe i gener fra alle tænkelige organismer

  • Teknologien blev opdaget i 2007, da forskere fra danske Danisco opdagede, at bakterier i deres yoghurt-kulturer forsvarede sig mod virus ved at klippe og klistre i angriberens DNA.

  • Det nye er, at CRISPR i dag er blevet meget simplere og billigere at bruge. For få år siden kostede teknologien 100.000 kroner. Nu er prisen på DNA-saksen reduceret til kun 100 kroner, og derfor kan forskere langt billigere klippe og klistre i alle mulige organismers genomer.

  • Sidste år blev CRISPR valgt som årets gennembrud af det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

  • På Harvard University er forskere i gang med et forskningsprojekt, hvor de forsøger at bruge CRISPR til at kurere hiv ved at ændre på de proteiner i blodet, som hiv bruger til at kommer ind i cellerne. Kilde: Jacob Giehm Mikkelsen, CRISPR-forsker ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, videnskab.dk