Google hylder historisk kometlanding

Der blev sat en rumhistorisk milepæl, da sonden Rosetta onsdag sendte landingsmodulet Philae ned på overfladen af kometen 67P.

Billedet viser kometen 67P/CG som affotograferet af ROLIS-instrumentet på Philae under nedstigningen den 12. november. Det er taget fra en afstand på ca. 3 km fra overfladen. (Foto: © ROLIS (Rosetta Lander Imaging System), European Space Agency (ESA))

Nelson Mandela, De Olympiske Lege og Nikola Tesla.

Det er det fine selskab, som Rosetta-sondens landingsmodul Philae er kommet i torsdag.

Søgemaskinen Google har nemlig lavet en såkaldt Google doodle, der fejrer den historiske landing på kometen 67p, der fandt sted torsdag omkring klokken 17 dansk tid.

Vanen tro sender et klik på det modificerede Google-ikon brugeren ind i en søgning på dagens emne, i dette tilfælde Philae komet-landing.

Skal gøre menneskeheden klogere på jordens oprindelse

Philae skal ifølge planen blive siddende på kometen med det mundrette navn 67P/Churyumov-Gerasimenko frem til slutningen af 2015. Herfra skal den levere data om kometen på en langt mere detaljeret måde, end man hidtil har været i stand til.

Særligt fokus er der på kometens opbygning, og hvordan den reagerer, når den kommer tæt på solen.

Rosetta forlod jorden i marts 2004 og har således været undervejs i 10 år, før den torsdag nåede sit mål.

Problemer med landingen

Selvom begejstringen var stor blandt forskerne hos European Space Agency (ESA), da Philae efter en årtis ventetid satte fødderne på kometen, så forløb landingen ikke helt som planlagt.

Det lykkedes nemlig ikke af affyre de harpuner, som skal holde Philae fast på kometen, mens den foretager sine undersøgelser på kometen.

Om det lykkedes for Philae at forblive på overfladen af 67p, som roterer med 12 kilometer i sekundet, vil tiden vise. Forskere fra ESA er lige nu i gang med at undersøge, om det kan lade sig gøre af affyre harpunerne, uden at Philae bliver skudt væk fra kometen igen.