Gederamsen fortæller hvornår du kan plante træer

Den smukke lilla sommerplante er tegn på, at jorden er god for små nye planter.

Gederamsen blomstrer i juli og august, og den findes på næsten hele den nordlige halvkugle. (Foto: © Jens Kofoed)

Farven lilla. Den går igen ude i naturen lige nu. Det skyldes planten almindelig gederams - epilobium angustifolium - der har blomstret siden begyndelsen af juli, og som vokser overalt i vores landskab.

Udover at være farverig og smuk, så er der det særlige ved gederamsen, at den er en indikator for, hvornår og hvor det er godt at plante træer.

Det fortæller forhenværende klitplantør ved Naturstyrelsen i Vendsyssel Torben Stæhr i P1 Morgen.

Sej pionerplante

Gederams vokser næsten overalt på den nordlige halvkugle. I næsten hele Europa, tværs over Asien til Stillehavet og i dele af Nordamerika. Så den er ret udbredt.

- På engelsk hedder gederams fireweed - altså brand-urt. Det er fordi den er en slags pionerplante, der kommer hurtigt efter en skovbrand, siger Torben Stæhr.

Tegn på kvælstof i jorden

På skovrydninger øges bakterieaktiviteten i jorden meget kraftigt, når der kommer lys til. Og dermed fremskyndes kvælstoffrigørelsen. Det giver planter, der er særlig kvælstofkrævende, gode vækstmuligheder.

Og det varer ikke længe, før blandt andet gederams koloniserer området og udfylder rydningen.

Gederamsen indfinder sig nemlig altid på arealer, der er nyskovede, og så længe, der er en livlig kvælstofomsætning i jorden, forklarer Torben Stæhr.

Hold øje med gederamsen

Så når man skal tilplante et område i skoven, så skal man se at få plantet træerne, medens gederamsen vokser på arealet.

Efter nogle år er den hurtige kvælstofomsætning ophørt, og så forsvinder gederamsen, og græsserne indfinder sig.

- Og i det øjeblik, der kommer græs ind på arealet, kan man næsten opgive at få skov i gang. Så bliver det kvalt af græsarter, og så er der ikke den der livlige omsætning i jorden, siger Torben Stæhr.