Frederik og naturvidenskab svinger godt sammen

18-årig student på vej til Fysik OL og Matematik OL. Mød ét unikt dansk talent.

Frederik Ravn Klausen havde sammen med en klassekammerat skrevet SRP-opgave om svingninger med en fjeder. Selv om de trak et andet spørgsmål i fysik til studentereksamenen, fik de også lov til at vise deres fjederforsøg. (Foto: © Hanne Kokkegård- dr.dk/viden, DR Videnskab)

Frederik Ravn Klausen var den første til at lære klokken i børnehaven. Men han var den sidste til at lære at binde snørebånd i skoene.

Det siger faktisk en hel del om Frederik Ravn Klausen. Det med tal ligger lige for. Og hvis han ikke lige løber en tur eller spiller badminton, så er der stor sandsynlighed for, at han regner eller spiller brætspil med sine venner.

18 år gammel og nybagt student fra Gammel Hellerup Gymnasium har han kvalificeret sig til to af verdens største talentkonkurrencer inden for naturvidenskab; fysik-olympiaden og matematikolympiaden for jævnaldrende fra hele verden.

Fysik, matematik og kemi - kom bare an

Det er helt unikt, at en elev er blandt landets bedste elever inden for to fag. Og faktisk var Frederik også med i opløbet om udtagelsen til Kemi OL, men han trak sig for at koncentrere sig om fysik og matematik.

Den 25. juni blev Frederik Ravn Klausen student. Han var oppe i det tværfaglige AT-forløb, hvor han havde skrevet om James Bond og kryptering i fagene dansk og matematik. Nu går den næste måned med forberedelse og deltagelsen i olympiaderne.

I disse dage er Frederik Ravn Klausen i Kiel for sammen med resten af det danske fysikhold og det tyske fysiklandshold at træne op til Fysik OL. De skal være i topform, når Danmark på søndag for første gang byder velkommen som vært for Fysik OL med 400 unge talenter fra 84 lande.

Evnen til at se tal

Frederik Ravn Klausen har altid haft evnen til at blive suget ind i tallenes verden.

Før han kom i skole, løste han matematikopgaver sammen med sin farfar, der er ingeniør. Og derhjemme har naturvidenskaben også fyldt meget med to forældre, der begge arbejder på NOVO.

- Tidligere snakkede vi meget matematik. Men det gør vi ikke så meget mere. Nu fatter de ikke noget, siger Frederik Ravn Klausen i en konstaterende men også lidt undskyldende tone, fordi han for længst har sat sine forældre af forståelsesmæssigt.

Altid foran i matematik

Første dag i 1. klasse fandt matematiklæreren på Gentofte Skole også ud af, at Frederik Ravn Klausen havde et særligt talent. Læreren måtte nemlig en ekstra tur i bogdepotet, fortæller Frederik:

- Vi fik en matematikbog og en mappe med ekstraopgaver i. Efter en time rakte jeg fingeren i vejret og sagde, at jeg var færdig. Med hvad? ville læreren vide. Ekstramappen, svarede jeg. Nå, sagde læreren, men den skulle ellers have holdt et helt år …

Så fik Frederik Ravn Klausen matematikbogen for 3. klasse. Og frem til 6. klasse kørte han to år forud med bøger i matematik.

Så var der lidt pause, og først i 9. klasse tog han igen rigtig fat på matematikken. Og i gymnasiet tog det hele mere fart. Nu er han udtaget til de to olympiader.

Hård træning venter på sciencecenter

Fra søndag går det altså løs med Fysik OL. Bagefter når Frederik Ravn Klausen lige hjem i et døgn, før han tager på et nyt koncentreret træningsophold, denne gang sammen med landsholdet i matematik og de udtagne elever fra de andre nordiske lande.

Træningsopholdet foregår på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter, der ligger ved Sorø Akademis Skole. Her holder organisationen Sciencetalenter til.

Frederik Ravn Klausen kender stedet og arbejdsrytmen i forvejen:

  • Fra klokken 9-12 opgaveløsning

  • Fra klokken 13-17:30 opgaveløsning

  • Fra klokken 19-21:30-22 opgaveløsning.

Og sidste uge af juli rejser han sammen med matematiklandsholdet til Matematik OL i Columbia.

Når Frederik Ravn Klausen ikke lige løber en tur eller spiller badminton i sin fritid, så er der stor sandsynlighed for, at han regner eller spiller brætspil med sine venner, fx Go. (Foto: © Hanne Kokkegård- dr.dk/viden, DR Videnskab)

Fysik OL bliver presset

Fysik OL indeholder både teoretiske tests og eksperimentelle tests over to dage. Der skal løses mange opgaver, og deltagerne bliver presset på en hel masse parametre:

- Der er tidspresset, det er svær fysik, matematikken i fysikken er også svær, og vi skal måske regne på 50 opgaver, så det er vigtig at være god til det, og være hurtig til det, forklarer Frederik Ravn Klausen.

Matematik OL er også over to dage, og der får deltagerne hver dag tre meget svære opgaver. Frederik siger, at det er realistisk, at han vil kunne løse en af de seks opgaver. Det vil ikke være nok til at få en medalje.

En bronze-medalje kræver, at man løser to opgaver. Og dermed siger han også, at der er en enorm spredning på deltagerne.

Synergi mellem fysik og matematik

- Jeg glæder mig enormt meget til begge to OL'er. Og det er fedt fordi, der er en synergi på en eller anden måde. Jeg er blevet god til at regne, og det kan overføres til fysik. Det er spændende, og man får et meget godt indblik i to forskellige måder at gøre ting på, siger Frederik Ravn Klausen.

Når nu alt det her OL er overstået, så vender han hjem fra Columbia til et brev med svar på, om han er blevet optaget på matematikstudiet ved Københavns Universitet. Det er han såmænd nok.

- Matematik kan føre til mange forskellige ting. Bare det, at man lærer at analysere et problem og løse det. Selvfølgelig har jeg haft en drøm om at blive forsker. Men man kan også arbejde med systemer, der kræver et matematisk overblik, siger Frederik Ravn Klausen - og tilføjer som eksempel rejsekortet...