Forældre skal turde sende ungerne til ishockey

Faren for hjernerystelser ændrer reglerne og kræver en kulturændring, siger Danmarks Ishockey Union.

Der er behov for en kulturændring, så trænerne, lederne, de lægeligt ansvarlige, spillerne og forældrene får større respekt for hjernerystelser, mener Danmarks Ishockey Union. (Foto: © Glowimages, Scanpix)

Ny forskning viser, at hjernerystelser er meget almindeligt inden for den amerikanske ishockey-liga, NHL.

Forskere har studeret spillernes skader over tre sæsoner, og hjernerystelser kostede klubberne 42,8 millioner dollars hvert år i tabt spilletid. Hertil kommer den helbredsmæssig side af sagen for spillerne.

I amerikansk fodbold ved man, at gentagne hjernerystelser kan føre til hjerneskader. Og den problemstilling kigger det internationale ishockeyforbund, IIHF, også på.

- Det skal være så sikkert at forældre ikke har problemer med at sende Peter på syv år til ishockey, siger formanden for Danmark Ishockey Union, Henrik Bach Nielsen til dr.dk/viden.

Udstyr, fart og adfærd

Henrik Bach Nielsen er også formand for IIHF's medicinske komité. Han siger, at problemet med risikoen for hjernerystelser er komplekst, præcis som inden for amerikansk fodbold: fart, udstyr og adfærd.

- En undersøgelse fra Finland viser, at 50 procent af alle hjernerystelser er rene tacklinger, og altså ikke forbudte tacklinger med hjelmen, siger Henrik Bach Nielsen til dr.dk/viden.

Forklaringen er blandt andet, at udstyret nu om dage er så hårdt og udviklet til, at det kan klare, at man løber virkelig hårdt ind i det.

Større og hurtigere spillere

Farten er også sat op i ishockey. I dag vejer spillerne måske 100 kg, og løber med en fart på 40 km i timen og støder ind i hinanden.

- Farten giver større risiko for hjernerystelse, og derfor diskuterer man også, hvordan man kan ændre reglerne i spillet, siger Henrik Bach Nielsen.

- Lidt lige som når man anlægge et vejbump for at sætte farten ned, kan regler reducere farten i spillet, siger han.

Overvejer app om hjernerystelser

IIHF har indført nultolerance over for tacklinger i hovedet. Og man prøver at få budskabet til at bundfælde sig alle steder - hos trænerne, de lægeligt ansvarlige, lederne, spillerne og forældrene.

Det er også vigtigt, at når skaden er sket, skal man tage det seriøst og ikke komme på is, før at hjernerystelsen og generne fra den er væk.

IIHF diskuterer forskellige metoder og redskaber, fx om en app til smartphone kan give brugbar information omkring hjernerystelser, hvordan man undgår dem, og hvordan man behandler dem.

Kulturændring tager tid

Der er behov for en kulturændring, en adfærdsændring, og det kræver uddannelse og tager tid.

- Man når det ikke lige fra mandag til tirsdag. Der er mange brikker at spille på for at få det til at gå op, siger Henrik Bach Nielsen.

Kan man blive ved med at få nye spillere?

Inden for amerikansk fodbold har man i forbindelse med debatten om hjernerystelser og risikoen for hjerneskader fået sværere ved at rekruttere nye spillere fx i det traditionelle NFL-område Pittsbourgh.

Rekrutteringen er også en parameter, man tager med i IIHF.

- Ishockey skal stadig være en kontaktsport, men hvis man ikke kan få folk til at dyrke sporten, skal man forholde sig til det, siger Henrik Bach Nielsen.

- Der er slåskampe på isen, men folk går ind for at se ishockey - ikke slåskamp. Viser det sig, at slagsmål skaber hjernerystelser, er det en regelændring, man også kan lave, siger han.