FIFA deler dansk fodboldforskning med hele verden

Holdspil kan forebygge og behandle livsstilssygdomme, konkluderer KU-forskere. Nu rykker forskningen ud internationalt.

Fodbold på små baner giver mere spil, højere fart og bedre motion for skoleelever. Det viser ét af de projekter, som Center for Holdspil og Sundhed er i gang med. (Foto: © Bo Kousgaard, Center for Holdspil og Sundhed- Københavns Universitet)

12. juni lyder startfløjtet for VM i fodbold i Brasilien. Det er nok de færreste af os, der tænker på forskning i sundhed, når vi klistret til skærmen bliver underholdt af brillante finter.

Men det hænger tæt sammen, viser forskning på Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet. Forskerne er blandt de førende i verden, når det gælder viden om de gavnlige effekter, der følger med på sidelinjen i fodboldspillet.

I forbindelse med VM i Brasilien udgiver det internationale fodboldforbund, FIFA, en række videnskabelige artikler, der tager udgangspunkt i netop den forskning, som Center for Holdspil og Sundhed står bag.

FIFA er vild med dansk forskning

FIFA er i det hele taget ret interesseret i Center for Holdspil og Sundhed og har siden 2008 støttet forskningen i holdspil med 10 millioner kroner.

I september 2013 var FIFA's forskningsafdeling - FIFA Medical Assessment and Research Centre (F-MARC) i Danmark for at lave optagelser til en dokumentar om centrets forskningsprojekter.

Og nu kommer 16 videnskabelige artikler, der bliver offentliggjort i et særnummer i samarbejde med det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports (SJMSS) og sendt ud til forskere, idrætsledere og beslutningstagere i hele verden.

Tidligere udgivelse betød meget

Det er anden gang, at FIFA offentliggør et særnummer af videnskabelige artikler fra Københavns Universitet om fodbold.

- Vores særnummer i 2010 om fodbold som forebyggelse gav rigtig stor omtale, og artiklerne betød, at forskningen blev formidlet bredt ud også internationalt, siger Peter Krustrup, forskningsleder på Center for Holdspil og Sundhed.

- Det har betydet meget for forskningen på området og også for implementering af motionsfodbold i Danmark og i udlandet.

Håber at kunne udbygge succesen

Herhjemme fik det blandt andre Dansk Boldspil-Union (DBU) og Danmarks Idrætsforbund (DIF) til at gå sammen om en ny form for træning kaldet fodboldfitness, som flere end 185 fodboldklubber i dag har hold i.

- Vi håber, at vi kan udbygge succesen gennem 2014-særnummeret både formidlingsmæssigt og forskningsmæssigt, siger Peter Krustrup.

Forskningen omfatter nu også behandling

Siden forrige FIFA-særnummer har Københavns Universitet samlet forskningen i Center for Holdspil og Sundhed.

Og man har udvidet projekterne til at omfatte behandling af livsstilssygdomme som diabetes og forhøjet blodtryk, hvor forskningen tidligere kun koncentrerede sig om forebyggelse. Og de videnskabelige artikler dækker forskningsprojekter inden for alle aldersgrupper - fra 6 år til 80 år.

- Med særnummeret leverer vi et stærkt videnskabeligt statement om fodboldspillet store sundhedsmæssige potentiale, siger Peter Krustrup.

- Dette vil vi meget gerne formidle ud til hele verden. Og åbne for en forskningsmæssig og politisk diskussion af, hvordan man kan bruge boldspil som forebyggelse og behandling, siger han.

Forskningsmæssig ballast i FIFA-kampagne

Forskningen på Center for Holdspil og Sundhed bliver også brugt som videnskabelig dokumentation i FIFA's sundhedskampagne '11 for Health'.

Det glæder Peter Krustrup og hans kolleger meget:

- Det er en stor tilfredsstillelse, at vores forskning har så høj kvalitet og tilstrækkeligt stort omfang, til at FIFA's øverste politiske ledelse vil bruge den som deres forskningsmæssige rygrad i en verdensomspændende sundhedsfremmende kampagne.

Seminar om gevinsten ved motionsfodbold

I de kommende uger offentliggør Center for Holdspil og Sundhed en række nye forskningsresultater fra de forskellige projekter på centret.

Det sker blandt andet i forbindelse med et seminar om motionsfodbold som forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme.

Samtidigt bliver forskningsresultaterne altså delt med hele verden gennem FIFA-artiklerne.