I 2013 var fysikeren Niels Bohr på manges læber. Det var 100-året for den danske fysikers skelsættende teori om, hvordan et atom fungerer. Hans atommodel gjorde ham verdensberømt. Men Niels Bohr er kendt for meget andet. Og i DR K’s nye serie Store Danske Videnskabsfolk kommer vi i selskab med værten Johan Olsen tæt på Niels Bohr.
Johan Olsen er ud over at være rockmusiker også forsker på Biologisk Institut ved Københavns Universitet. For ham er Niels Bohr en af de helt store videnskabshelte.
- Han er inspirerende, fordi han finder på en ny måde at se verden på, der er så ny, at man ikke rigtig kan finde en baggrund for, at han skulle have set det, forklarer Johan Olsen.
- Når vi andre får en idé er det på baggrund af, hvad der er sket forud, og vi bygger videre på andres hypoteser. Niels Bohr finder på disse ting, ligesom helt fra ny. Han har haft en ekstrem dygtig intuition over for den natur, han har stået over for, siger Johan Olsen.
Fem ting
Martin Sundstrøm fra DR Videnskab har været tilrettelægger på den nye serie. Han peger på fem ting, vi bør vide om Niels Bohr.
Se mere onsdag aften på DR K klokken 21:30.
- 1
Niels Bohr fik som en af de yngste nogensinde nobelprisen i fysik 1922 for sine undersøgelser af atomets struktur og forståelse af, hvordan stråling som lys udsendes fra dem. Fysikeren Albert Einstein kaldte Bohrs teori for ’et mirakel’.
- 2
Niels Bohr opfandt begrebet "kvantespring", der beskriver det spring en elektron foretager mellem to tilstande i hans atommodel. Ordet bruges i dag om et epokegørende spring, men beskriver altså et meget lille spring oprindeligt.
- 3
Niels Bohr opfandt komplementaritetsprincippet, der inden for atomernes lille verden siger, at et fænomen, der beskrives af flere elementer som for eksempel hastighed og position, gensidigt udelukker hinandens præcise angivelse. Siden er begrebet populariseret til at beskrive flere sider af samme sag, hvor alle siders beskrivelse er nødvendig for en komplet forståelse.
- 4
1 1939 udviklede Niels Bohr sammen med kollegaen John Wheeler en dråbebeskrivelse af atomet og en teoretisk opdagelse af, hvordan Uran kunne udnyttes til at skabe en kædereaktion, som er grundlaget for atomspaltning og atombomben.
- 5
Niels Bohr var jøde og under 2. verdenskrig flygtede han fra nazisterne i Danmark, og sluttede sig til de allieredes Manhattan-projekt for at bygge atombomben inden Hitler. Fra krigens slutning og til sin død arbejdede Niels Bohr for internationalt samarbejde og fredelig brug af atomkraften, som han var med til at opdage.