Fedme-plaster afprøvet på mus: 'Brænder' kærligheds-håndtag væk

Et plaster kan med nanoteknologi ændre fedtceller, så de nedbryder fedt til varme i stedet for til energi.

Overvægt er især farligt, fordi det øger risikoen for en række såkaldte livsstilssygdomme som fx blodpropper og diabetes 2. (Foto: © Ernst van norde, Scanpix)

Amerikanske forskere har lavet et plaster, der ved hjælp af nanoteknologi får fedtcellerne lokalt under plasteret til at ændre opførsel: I stedet for at oplagre fedt som et energidepot kan de pludselig brænde fedtet for at skabe varme:

- Vores plaster kan vise sig at være en sikker og effektiv måde at behandle overvægt og metaboliske sygdomme som fx diabetes på, siger forskeren Li Qiang fra Columbia University Medical Center i pressemeddelelsen.

Professor og læge Arne Astrup forsker i overvægt ved Københavns Universitet. Han finder den nye forskning spændende og nytænkende, men vil dog ikke udråbe det som løsningen på verdens overvægtsproblemer:

- Jeg vil med spænding imødese studier på mennesker, fortæller han med henvisning til, at plastrene endnu kun er afprøvet på mus.

Brunt fedt 'brænder' når vi fryser

Brune fedtceller forbrænder energi til varme, hvorimod hvide fedtceller nærmere er energidepoter, som kan bruges, når kroppen ikke får energi nok gennem føden.

Derfor har de brune fedtceller længe været en oplagt kandidat til at behandle overvægt: Man kan i teorien tabe sig ved at gå ind i et koldt lokale og lade de brune fedtceller gøre arbejdet.

Også Arne Astrup interesserede sig derfor tidligere for de brune fedtceller:

- Jeg forskede selv i brunt fedtvæv hos mennesker i 80'erne, men måtte erkende, at i modsætning til mus og rotter så har mennesker meget lidt brunt fedtvæv, og selv om vi aktiverer det med lægemidler, så batter det ikke rigtigt til at sætte forbrændingen op, fortæller Arne Astrup.

Løsningen på det problem opstod lidt senere, hvor man fik flere lægemidler, der kunne omdanne nogle af menneskers mange hvide fedtceller til noget, der mere ligner brune.

Desværre viste det sig, at disse lægemidler havde alvorlige bivirkninger, fx pludselige knoglebrud og store mavesmerter, når man gav dem i pilleform eller ved injektion.

Nano holder ændringerne lokale

Men de nye nano-plastre sørger for at levere lægemidlerne, der starter ændringen, direkte til nogle få fedtceller lokalt på mikro-niveau. På den måde undgår man de negative bivirkninger, mens fedtcellerne ændrer sig.

Forskerne satte nano-plastrene på overvægtige mus' fedtdepoter svarende til menneskers 'kærlighedshåndtag', og håndtagene blev reduceret med omkring 20 procent.

Samtidig fik musene et bedre blodsukkerniveau, hvilket får forskerne bag til at håbe på, at behandlingen i fremtiden også kan hjælpe diabetes 2-patienter.

Permanente mikrokanyler er ikke vejen frem

Arne Astrup kan godt lide idéen bag den nye forskning, men han peger samtidig på, at der er en række udfordringer, ud over at forskningen endnu mangler at blive afprøvet på mennesker:

- Selvom det skulle vise sig muligt at få det til at fungere hos mennesker, så ved vi, at menneskers brune fedtvævskapacitet er ret begrænset, så i modsætning til mus og rotter, vil det kræve meget højere doser af lægemidlerne, fortæller han.

Derudover mener han også, at plastrene, der består af rigtig mange 'nano-kanyler', der fører lægemidlerne ind til fedtet, ikke vil være en oplagt 'salgssucces':

- Det vil også kræve konstant stimulation af det brune fedtvæv med lægemidler, for at det ikke skal forsvinde igen, og jeg har svært ved at forestille mig, at nogle mennesker permanent vil gå rundt med mikrokanyler i huden, som pumper lægemidler ind.

Alligevel roser han forskningen for at være innovativ og nytænkende - og dermed en inspiration for andre forskere.