Fantastiske billeder af Indiens første rumfærge

BILLEDSERIE Rumfærgen RLV-TD er en teknologidemonstration, som blev opsendt med succes tidligt mandag morgen fra Satish Dhawan Space Centre i det sydøstlige Indien.

  • RLV-TD eller Reusable Launch Vehicle Technology Demonstrator blev opsendt tidligt mandag. Opsendelsen var if'ølge det indiske rumagentur en ubetinget succes. (© ISRO)
  • RLV-TD er en prototype, som er en sjettedel størrelse af den endelige rumfærge, som skal opsendes omkring år 2030. (© ISRO)
  • Med sine kun 6,5 meter, ser rumfærgen ikke ud af meget. Men den er en vigtig teknologi-demonstrator for Indiens rumprogram. (© ISRO)
  • Tanken er, at den endelige model skal kunne lette og lande fra en almindelige landingsbane. Indtil da bliver rumfærgen løftet op af en raket. (© ISRO)
  • Den indiske rumfærges største salgspunkt er dens beskedne pris. Den amerikanske rumfærge kostede omkring 7 milliarder kroner stykket. RLV-TD har kostet under 100 millioner kroner. (© ISRO)
  • Raketten som løftede rumfærgen op var en ni ton tung løfteraket, der bruger fast brændsel. (© ISRO)
  • Den 6,5 meter lange og 1,75 tons tunge rumfærge blev opsendt til 70 kilometers højde, hvorefter den vendte tilbage mod Jorden ved Mach 5 - fem gange lydens hastighed. (© ISRO)
1 / 7

I går morges skrev det indiske rumprogram historie. ISRO, som landets rumagentur hedder, opsendte nemlig landets første rumfærge.

Rumfærgen RLV-TD var en teknologidemonstrator i en sjettedel skala, der skulle vise, at landet har den fornødne teknologi til at bygge et genanvendeligt rumfartøj.

Testen gik heldigvis helt efter planen.

RLV-TD blev opsendt uden problemer og landede glidende i det Indiske Ocean omkring 13 minutter senere - 450 kilometer væk. Prototypen var ikke udstyret med landingshjul, så derfor landede den i havet.

Næste udgave skal efter planen lande på en landingsbane, når den testes på et senere tidspunkt.

Indien har valgt rumfærgemodellen, som ellers er opgivet af alle pånær det amerikanske militær, fordi de mener at kunne bygge og opsende dem meget billigt - og dermed konkurrere med fx SpaceX og Blue Origin.

Hvor billigt de kan gøre det vil tiden vise. Men indtil videre fungerer deres teknologi altså.

Se de fantastiske billeder fra opsendelsen i toppen af artiklen.