Amerikansk forskning viser, at gentagne hjernerystelser blandt sportsfolk kan føre til hjerneskader.
Tilbage i 1920'erne fandt man ud af, at boksning kan give en form for demens på grund af de mange slag mod hovedet. Og de seneste år har man indført nye regler inden for blandt andet amerikansk fodbold og ishockey.
Man kan få hjernerystelse inden for alle sportsgrene. Men der er sportsgrene, hvor man er mere udsat end i andre, når man kigger på ulykkesstatistikken.
Fire pejlemærker går igen: Fart, fald fra højde, kollision og hårdt underlag.
Hjernerystelser udgør i snit 1,3 procent
Til og med 2009 registrerede Ulykkesregisteret ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU, ulykkesdata i forbindelse med patienter på fire danske sygehuse.
I gennemsnit var 1,3 procent af sportsskaderne i perioden 2005-2009 hjernerystelser. De fleste patienter havde fået mindre alvorlige skader som blå mærker, sår og den slags.
Nogle sportsgrene lå dog klart over gennemsnittet, fx ridebanespring, hvor hjernerystelserne udgjorde 8,7 procent af skaderne.
Andelen af hjernerystelser inden for sporten
Når vi skal vurdere risikoen for hjernerystelser, kan vi se på, hvor stor en andel de udgør af alle skader, der er relateret til idrætsgrenen.
Og i den forbindelse spiller det ikke ind, hvor mange der dyrker sporten.
Det forklarer temakoordinator Hanne Møller fra Statens Institut for Folkesundhed til dr.dk/viden.
Masser af hjernerystelser inden for fodbold og håndbold
- Store idrætsgrene såsom fodbold og håndbold er ikke at finde på listen, da andelen blandt de tilskadekomne, der får hjernerystelser, ikke er markant, siger Hanne Møller.
Når fodbold og håndboldudøvere kommer til skade er det hovedsageligt med skader som forstuvninger, forvridning, kvæstelser, blå mærker og brud.
- Der er naturligvis langt flere tilfælde af hjernerystelser i fx fodbold og håndbold end i mange andre idrætsgrene, men det hænger jo sammen med, at der også er mange udøvere, siger Hanne Møller.
Statistikken tager heller ikke højde for, hvis man inden for en sportgren normalt behandler skader som hjernerystelser på stedet, fordi der er læger til stede.
De hårde facts
Mange af hjernerystelserne er opstået efter et fald fra stor højde (ridning, ridebanespring, udspring).
Andre er forbundet med høj fart (motorcykelsport, rulleskøjter).
Eller de er forbundet med fald på hårdt underlag (skøjteløb, ishockey), eller hårde kollisioner med modspillere (rugby og ishockey).
Generelt handler det om sportsgrene, hvor man i forvejen bruger hjelm.