Når mellem 50.000 og 100.000 mennesker er samlet ét sted, vil der statistisk set være ét menneske, der bliver ramt af hjertestop. Og det er uanset om mennesket sidder stille eller dyrker motion.
I aftes løb cirka 21.000 mennesker DHL-stafet 5 x 5 km i Fælledparken i København. Tre af dem kom ikke i mål. De fik hjertestop, fik lægehjælp med det samme og blev kørt på Rigshospitalet. Og de er heldigvis i live i dag.
Normalt oplever man i snit ét hjertestop i løbet af de fem dage, stafetten løber over i København. Så det var en meget usædvanlig oplevelse for arrangøren Sparta Løb og beredskabet med læger, intensivsygeplejersker, reddere, samaritter med flere.
Ellers godt løbevejr
Der var bare otte minutter mellem de to første hjertestop, og 45 minutter efter kom det 3. hjertestop.
- Vejret var hverken for varmt eller for fugtigt, så det var meget mærkeligt, siger løbslæge Finn Jansen og tilføjer, at det kan være en statistisk tilfældighed.
Men i aften vil man, inden løbet bliver skudt i gang, gøre ekstra ud af at råde løberne til at tage det roligt ude på ruten, siger han.
Du skal føle dig rask og klar
Den ene af løberne i aftes er 36 år, men de to andre er i 60'erne. Og de har formentligt ikke selv følt, at de var potentielt syge. Men hvis man ikke dyrker motion normalt, kan det presse kroppen meget at løbe.
- Hvis man er midaldrende og ind imellem føler en trykken i brystet, skal man ikke løbe, før man er blevet undersøgt. Og hvis man lige har haft feber eller har sluttet en penicillinkur dagen før, skal man heller ikke stille op, siger Finn Jansen.
Det handler altså om at tænke sig om, både før man siger ja til at løbe og ude på ruten.
Tre forskellige typer løbere
Finn Jansen har været løbslæge ved maraton i 30 år, og han er også læge ved en række andre kortere løb. Han ser en klar tendens blandt løberne.
Ved maratonløb er folk trænede, og de bliver ramt af løbeskader og dehydrering, men ikke hjertestop.
Ved halvmaraton er der løbere med, der ikke er i god nok form.
- De kan måske normalt godt løbe Eremitageløbet på godt 13 km, og så tænker de, at der ikke er så langt op til 21,1 km. Der er få meget alvorlige skader som hjertestop, en del der bliver dehyderede og almindelige løbeskader, siger Finn Jansen.
Ved 5 km som DHL med mange firmaer er mange mennesker ikke i form til at løbe.
- Jeg formoder, at der er løbere, der stiller op, og som egentlig ikke burde stille op. Men de føler sig måske pressede til at stille op af deres kolleger, siger Finn Jansen.
Gode råd fra løbsarrangøren i København
I aftes var der flere løbere, der hjalp til med at spærre af ved de tre hjertestop.
- Og folk er generelt er gode til at reagere, når de ser, at andre løbere har det dårligt, siger Dorte Vibjerg, der er chef for Sparta Motion.
Hun råder løberne til, at man skal huske at lytte til sig selv og tage det roligt i starten.
Man skal heller ikke have for meget tøj på. Folk, som ikke er vant til at løbe, tager ofte for meget tøj på.
- Når man er lidt nervøs, kan man godt føle, at man fryser. Men man får hurtigt varmen, når man løber, og især når man løber tæt sammen i en flok, som mange gør ved DHL-stafetten, siger Dorte Vibjerg.
DHL i Odense og Aarhus og Aalborg
Der har været DHL-stafet i Aarhus og Odense i år, og begge arrangører fortæller, at de ikke har haft andet end almindelige løbeskader med forstuvninger og fibersprængninger, hvor folk humper i mål og får behandling.
- I Aarhus har vi afviklet stafet 32 gange, og vi har aldrig oplevet hjertestop, siger Thomas Glud, eventshef i Aarhus Motion.
I Odense har man haft stafet i 12 år, og sidste år blev en ung mand ramt af hjertestop og overlevede ved hurtig lægehjælp.
- Vi råder også folk til at tage det roligt. Især hvis de kommer lige fra job og haft en stresset dag og generelt er i dårlig form, siger løbsleder Lars Utzon fra Odense Atletik.
Der er DHL-stafet i Aalborg i aften og i morgen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra løbskontoret hos Aalborg Atletik og Motion.
Hjerteforeningen maner til ro
Sport er ikke i sig selv en risiko for hjertestop. Faktisk er risikoen for at blive ramt af pludselig, uventet hjertedød mindre for danskere, der normalt dyrker sport, end for alle andre danskere, oplyser Hjerteforeningen.
Det er ikke muligt at komme med præcise tal på, hvor mange hjertestop, der kan forventes ved så store stævner.
- Men når så mange er samlet, som der er til DHL-stafetten, er der desværre en risiko for, at en eller flere rammes af hjertestop, siger Hjerteforeningens forskningschef, professor og overlæge Gorm B. Jensen.
- Tre hjertestop på en aften er tragisk og kan lyde af mange, men kan også blot skyldes statistiske tilfældigheder, siger Gorm B. Jensen.