Medarbejderne i virksomheden Terma i Århus følger transmissionen fra Det Europæiske Rumfartscenter med særlig opmærksomhed.
Firmaet har nemlig leveret den strømforsyning, der er afgørende for, at rumsonden Rosetta efter 10 år kan forsøge at lande det lille rumfartøj Philae på en komet. Strømforsyningen er afgørende for driftssikkerheden, for når den fungerer, kan alle instrumenter arbejde, som de skal.
Hans Jensen er senioringeniør og medudvikler af strømforsyningen, og han kalder forsøget med at lande et fartøj på en komet for lige så stort, som dengang amerikanerne sendte de første mennesker til månen.
Aldrig sket før- Det er aldrig sket før, at et fartøj er bragt i kredsløb om en komet, og med sig har det et lille fartøj, der skal sættes ned på en komet. Det er virkelig en teknisk bedrift uden sidestykke og historie inden for rumfarten, siger Hans Jensen til DR Nyheder.
- Jeg er meget spændt. Når man selv har konstrueret noget til missionen, er det lige som et eget barn, som man ønsker lykkes med det hele, siger han.
Hans Jensen kalder landingen en eksperiment, som, han håber, går godt. For der skal held til.
Furet, kantet og isbelagtI formiddag bliver Philae frigjort fra rumsonden, og sidst på eftermiddagen rammer landingsfartøjet kometens furede, kantede og isbelagte overflade, hvor vil gøre sig fast til overfladen med harpuner.
- Landingsområdet på kometen er kuperet, og man ved ikke præcist, hvad man lander i. Meget kan gå galt, hvis uheldet er ude, og landingsfartøjet rammer ujævnt terræn, siger han.
Skal fortælle om solsystemets historie
Rumsonden Rosetta gik efter en rumtur på over seks milliarder kilometer i kredsløb om kometen i august, og i dag skal landingsfartøjet Philae lande på den fire kilometer lange komet med navnet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Formålet med landingen er at skaffe oplysninger om solsystemets historie.
Du kan følge Rosettas bedrifter live på dr.dk her.