Vi har ikke brug for Bruce Willis til at redde os, for forskere fra USA, Rusland og Europa samarbejder om at frelse Jorden fra at blive smadret af en asteroide.
Forskerne arbejder med de asteroider, der er i nærheden af Jorden, for det er dem, der har størst sandsynlighed for at ramme os, forklarer den danske forsker Line Drube, der er med i samarbejdet NEOShield.
Der er styr på de store asteroider
Indtil videre har forskerne nogenlunde styr på de asteroider, der er over en kilometer og kan lave global skade. Her vurderer Line Drube, at man har fundet cirka 95 %. Ifølge forskernes beregninger har ingen af dem retning mod Jorden.
Anderledes ser det ud med de mindre asteroider. En asteroide på 100 meter vil kunne udslette København og i dén størrelsesorden har forskerne fundet omkring en procent.
Derfor arbejder de på at finde flere af de små asteroider, for selv mindre himmellegemer kan skabe store ødelæggelser, som det fx skete ved meteoritnedslaget i Rusland sidste år.
De små asteroider gemmer sig
Ved hjælp af et netværk af satellitter, observatorier og teleskoper holder forskerne øje med asteroider, der vil kunne ramme Jorden. Men der er blinde områder.
Den sydlige del af himmelen er der ikke godt styr på, for selvom der er teleskoper i Australien, er der næsten ingen i hverken Afrika eller på Antaktis.
Derudover er det svært at se de asteroider, der er tæt på solen. Det svarer nemlig til at skulle finde et objekt på 20 meter, der er 1 million kilometer væk, mens man kigger på solen.
Netop meteoren, der ramte Rusland, lå tæt inde ved solen, forklarer Line Drube.
Atombomben er en nødløsning
Forskerne har tre mulige løsninger på tegnebrættet, hvis en asteroide på trods af diverse beregninger skulle nærme sig Jorden.
Den første er en såkaldt kinetisk mission. Her smadrer man et rumskib med enorm masse og hastighed ind i asteroiden, som derved får et lille skub. Det lille skub ændrer asteroidens bane.
Anden løsning er en tyngdetraktor, hvor man igen sender et tungt rumskib op til asteroiden, men i denne løsning sætter man rumskibet tæt på asteroiden. Tyngdekraften mellem asteoriden og rumskibet vil tiltrække dem til hinanden, men hvis man sætter to raketter ud til siden, kan man holde asteroiden og rumskibet i skak. Og på den måde kan man hive med sig ved at bruge tyngdekraften som et reb.
Sidste løsning er kun i nødstilfælde, hvis man hverken har nok tid eller asteroiden er meget stor. Her er forskernes plan at eksplodere en atombombe på siden af asteroiden for at få den til at ændre bane.
Asteroiden skal altså ikke sprænges i stumper og stykker, som man ser det på Hollywoodfilm, for det kan give en masse mindre stykker, der også kan ramme Jorden.
Indtil videre arbejder forskerne i NEOShield kun med ideerne på tegnebrættet.