SE DE TO VIDEOER: Øverst en video om projektet fra Aarhus Universitet. Nederst i artiklen ligger Eksperimentariets video med hjerteforsker Ole Frøbert. Hvis mennesker ligger stille seks måneder i en seng (eller skal en tur til Mars …), så risikerer man blodpropper, hjertesvigt, åreforkalkning:
Man risikerer også tab af op imod 90 procent muskelmasse, knogleskørhed, liggesår, kulhydrater, protein og fedtforbrænding.
Det er med andre ord 'op ad bakke', når man rejser sig fra sengen med hjælp fra andre - hvis man da overhovedet er i live...
Bjørne er klar til at leve livet
Når brune bjørne sover vintersøvn i 5-6 måneder, så taber de kun op imod 15 procent af deres muskelmasse. De forbrænder næsten kun fedt, og de har tabt al den overvægt, de havde med, da de overmætte lagde sig til at sove.
Så når bjørnene vågner, er de stort set klar til at fortsætte deres liv, konkluderer hjertelæge Ole Frøbert, ansat på Örebro Universitetshospital i Sverige.
Han har blandt andet været initiativtager til et skandinavisk bjørneprojekt, hvor forskere studerer blodprøver og vævsprøver fra sovende brune bjørne i vinterhi og fra samme bjørne om sommeren.
Blodets evne til at størkne og binde ilt
Forskningsprojektet viser, at forklaringen skal findes i bjørnes blods evne til at størkne og binde ilt.
Forskerne håber, at de kan bruge deres forskningsresultater til at forbedre behandlingen af syge mennesker, der er nødt til at ligge stille i lang tid.
Forskningen kan også i forhold til astronauter, der i fremtiden tager på langvarige missioner i Rummet og har svært ved at holde kroppen i gang. '
Billeder af bjørnen
Den 19. november var Ole Frøbert gæst i Lundbeckfond Lecture på Experimentarium i Hellerup sammen med den danske astronaut Andreas Mogensen.
Der fortalte Ole Frøbert om, at bjørnenes blod har den smarte evne, at det ikke størkner lige så villigt om vinteren som om sommeren. Det skyldes, at blodpladerne er "vinterglatte" og altså modvirker blodpropper.
I videoen fra Eksperimentariet nederst i artiklen forklarer Ole Frøbert om forskningen og viser billeder af, hvordan de tager prøver af bjørnene.
Aarhus-forsker ser på ilt i blodet
Ph.d.-studerende Inge G. Revsbech fra Institut for Bioscience - Zoofysiologi - ved Aarhus Universitet deltager også i det skandinaviske forskningsprojekt.
I hendes gruppe har forskerne fokuseret på iltforsyningen i bjørnenes blod - det iltbinding og levering.
Ilt er afgørende for liv, det er forudsætningen for, at kroppen kan danne energi i cellernes 'energifabrikker' - mitokondrierne.
Vigtig brik i vintersøvnen
- Fra andre studier ved vi, at bjørnene dels kun trækker vejret med lange mellemrum, dels har skruet helt ned for hjerterytmen, når de sover vintersøvn. Blodets ilttransport er sandsynligvis en vigtig brik i den skrøbelige balance.
Det siger Inge Revsbech i Aarhus Universitets nyhedsbrev Rømer.
Se videoen med hende øverst i denne artikel, hvor du også kan høre, hvor langt der er mellem bjørnens snorken, når den sover vintersøvn. Klik på play-knappen midt på billedet.
Herunder finder du videoen fra Eksperimentariet med hjertelæge og bjørneforsker Ole Frøbert.
https://www.youtube.com/watch?v=awjPmKI8wS4