BILLEDER 12 spektakulære fugle fra Vadehavet

Naturfotograf Lars Gejl er aktuel med digert værk om Europas vadefugle. Se 12 af dem her.

  • Så snart klydeungen kommer ud af sit æg, er den stand til at søge sin egen føde og komme omkring på de barske vader. (Foto: © Lars Gejl, WWW.larsgejlfoto.dk)
  • Inden klyden, med sit karakteristiske opadbøjede næb, er endeligt udvokset og får sin smukke sort-hvide fjerdragt, er den "beskidt" på ryggen og kan camouflere sig på sandbankerne blandt blandt andet måger og unge gravænder. (Foto: © Lars Gejl, WWW.larsgejlfoto.dk)
  • Dansende og kæmpende brushaner gør sig til overfor hunnerne, (Foto: © Jari Peltomaki)
  • Jo mere farve de smukke små kobbersnepper får i yngletiden, desto mere attraktive bliver de overfor hinanden. (Foto: © Lars Gejl, WWW.larsgejlfoto.dk)
  • Udsnit af 5000 Almindelig ryler på højvandsrasteplads. Rylerne yngler i det nordligste Skandinavien og Island, mens de overvintrer i Vestafrika og i det sydvestligste Europa. I enorme flokke på ofte over 100.000 fugle, bruger de Vadehavet som mellemstation på både forårs- og efterårstrækket. (Foto: © Lars Gejl)
  • Mens de fleste af vadehavsfuglene skifter udseende gennem sæsonen, er dobbeltbekkasinen iført samme dragt hele året. Samtidig har begge køn ens. Man regner med at et par hundredetusinde dobbeltbekkasiner årligt bruger de nord- og vestjyske fjorde som rasteplads på deres træk. (Foto: © John Larsen)
  • En lille præstekravehun forsvarer sit territorium overfor tinksmed. Præstekraveslægten tæller hele 33 arter, hvoraf blot fire yngler i Europa. Foruden lille præstekrave, er det stor præstekrave, den hvidbrystede og pomeransfugl. (Foto: © Helge Sørensen)
  • Den islandske ryle er den største af rylerne og ligesom kobbersnepperne, får den en rustenrød farve i yngletiden. Den tager turen fra Vestafrika til ynglepladserne i Sibirien i to etaper, med Vadehavet som eneste stop. Her æder den sig til nærmest dobbelt størrelse og regnes for at være blandt de længst trækkende vadefugle. Mens den hviler ud i Vadehavet, kan den opleves i enorme flokke sammen med almindelige ryler. (Foto: © Daniel Pettersson)
  • Et par unge stenvendere i duel om retten til territoriet. Som dens navn antyder, tripper den omkring på vaderne og i strandkanten og vender sten i jagten på insekter og orm. Danmark er i øjeblikket absolut sydligste grænse for stenvenderens yngleområde og klimaforandringerne vil efter al sandsynlighed betyde et farvel til den på vore breddegrader. (Foto: © Bo L. Christensen, www.branta.dk)
  • Stor regnspovehun eller bare storspove. Med sit ualmindeligt lange krumbøjede næb kan den søge efter føde dybt i mudderet som den lirker og vrider op. (Foto: © Helge Sørensen)
  • Strandskader i flugt. Med sin sort-hvide fjerdragt og umiskendelige røde næb, øjne og ben er strandskaderne de lettest genkendelige af alle vadefuglene. Den er ganske rigt repræsenteret i Vadehavet men kan også opleves ynglende andre steder. Blandt andet er den en hyppig indbygger i landets industrikvarterer. (Foto: © John Larsen)
  • Strandhjejle og vibe slås om føde og territorium på stranden. For får årtier siden var viben aldeles udbredt over hele landet, men er gået voldsomt tilbage. (Foto: © John Larsen)
1 / 12

Ved første blik, burde der ikke være så meget at fortælle om de langnæbede og –benede fugle, der majestætisk tripper rundt for at sikre sig næste måltid på Vadehavets sandbund. Der er blot 44 arter, som regelmæssigt yngler derude, mens yderligere 38 arter fra Asien, Afrika og Nordamerika kommer forbi som mere eller mindre sjældne gæster. Men dykker man ned i vadefuglenes verden, opdager man hvordan de gennem både livscyklus og mellem årstiderne konstant skifter fjerdragt.

Overdådigt fortalt og illustreret

I naturfotograf og forfatter Lars Gejls aktuelle bog Europas Vadefugle, gennemgås hver eneste af de faste arter nærmest minutiøst og vi får et grundigt indblik i både fuglenes skiftende fjerdragter, deres trækmønstre og biologi. Det hele er overdådigt illustreret med i nærheden af 700 imponerende fotos fra nogle af verdens førende fuglefotografer. Foroven er udvalgt en lille smagsprøve med nogle af de arter, der i foråret og begyndelsen af sommeren enten yngler i Vadehavet eller bruger det overdådige spisekammer som mellemstop, inden turen går videre nordpå.