Bierne trues af gift og sygdomme

Der bliver stadig færre bier, og det er ikke nok at fjerne sprøjtemidler, viser forskning.

Bierne er en af de store spillere ude i naturen. De flytter en masse pollen fra blomst til blomst, og på den måde sørger de for, at der kommer frø og frugter. (Foto: © Lars von Magius - DR Vejle)

EU har for nyligt besluttet at forbyde tre giftige insektmidler i to år for at se, om det kan redde honningbierne.

Men det er slet ikke nok at forbyde visse pesticider.

To amerikanske undersøgelser viser nemlig, at andre ting også spiller ind, skriver Ingeniøren.

Mange kemikalier i pollenprøver

I den ene undersøgelse har forskere fra University of Maryland i USA fundet foruroligende store mængder af pesticider og svampebekæmpelsesmidler - fungicider - i bier.

I en pollenprøve fandt man hele 21 forskellige kemikalier.

Forskerne gav raske bier pollenprøver med bekæmpelsesmidler, og resultatet var ubehageligt: De raske biers evne til at bekæmpe den frygtede parasit Nosema faldt dramatisk.

Tre gange så høj risiko for parasit

Bier, der fik pollen med fungicider, havde tre gange så stor risiko for at blive inficeret af parasitten. Og det resultat er ekstra skræmmende, fordi fungicider ikke anses som farlig for bier, skriver Ingeniøren.

Seniorforsker og ekspert i honningbier Per Kryger fra Aarhus Universitet mener, at undersøgelsen er et skridt på vejen for at forstå truslen mod bierne.

- Vi kan se, at der er en sammenhæng, men vi har ikke rigtig nogen årsag endnu, siger han til DR.

Sprøjtefri natur

Men selvom undersøgelsen ifølge Per Kryger ikke forklarer hele historien, så mener han, at den kan give biavlerne nogle vigtige tip:

- Hvis bierne skal have et godt, så skal de have mulighed for at fouragere i usprøjtet natur og ikke kun i kulturafgrøder, som er udsat for sprøjtning.

Svækkes når honningen forsvinder

En anden undersøgelse fra University of Illinois viser, at biernes immunsystem svækkes yderligere, fordi man tager al honningen fra dem og giver dem fruktosesirup i stedet.

- Vi ved jo, at planter indeholder en hel masse stoffer i meget små mængder, og det er noget, der giver honningen den meget fine smag - aromastoffer. Og nogle af de stoffer har sandsynligvis også en evne til at påvirke biernes immunforsvar, siger Per Kryger.

- Så man kan godt se, at både den måde som biavlerne fodrer deres bier på og den måde, som landmændene sprøjter deres marker på som bierne flyver i, kan have negative effekter på bierne, siger Per Kryger til DR.

Klarer velkendte sygdomme dårligere

Han påpeger, at bierne dør af sygdomme, som de altid er blevet ramt af.

- Så det er et spørgsmål om, at bierne ikke er så dygtige til at modstå de sygdomme, som de har døjet med i lang tid, siger han.