Andreas skal flyve rundt om Jorden med 28.000 km/t

I oktober 2015 skal Danmarks første astronaut op til ISS. Selv om der bliver fart på, frygter han ikke 'at falde af' i svinget.

Den danske astronaut Andreas Mogensen bliver den første dansker i Rummet. I 2015 skal han på tur op til Den Internationale Rumstation, ISS. (© NASA/ESA-J.Blair)

Forstil dig den berusende (eller skrækindjagende!) fart i Formel1 - og gang så lige farten med 70.

Så har du cirka den fart, som Danmarks første astronaut skal flyve rundt om Jorden med, når han i oktober 2015 skal tilbringe nogle dage på den internationale rumstation, ISS.

Den internationale rumstation kredser rundt om Jorden i 400 km's højde, og har en hastighed på 28.000 km/t. Så det tager rundt regnet halvanden time at flyve rundt om Jorden.

Ingen fornemmelse for fart

- Du har ingen fornemmelse for hastighed. Det er kun, hvis du kigger ned på Jorden, du kan se, at du bevæger dig, siger Andreas Mogensen til Go' Morgen P3.

Han forklarer, at når astronauter første gang skal på rumvandring oppe på ISS, får de lige 10-15 minutter til at slappe af i, så de vænner sig til at se Jorden flyve af sted under sig.

- Og de fleste holder meget hårdt fat i rumstationen, fordi de føler, at mister de grebet, falder de måske tilbage til Jorden, siger Andreas Mogensen.

Første gang er alvor

I øjeblikket træner Andreas Mogensen i Rusland for at lære at flyve et russisk rumskib og læse russisk. Han skal være andenpilot på fartøjet, og træningen foregår i en lille simulator med en masse knapper med russisk tekst og to joystick.

- Første gang jeg kommer ud i Rummet er det for alvor. Det er jo ikke ligesom at lære at køre bil. Der er ingen instruktør med, der kan rette, hvis man begår fejl, siger han.

Andreas Mogensen har også tilbragt en uge under havet og en uge i underjordisk hule for at forberede sig på livet som astronaut.

Kroppen bliver 4 cm længere

Under selve missionen bliver han et slags forsøgsdyr. Han skal selv tage blodprøver og vævsprøver med mere, så man kan se, hvordan mennesker reagerer på at leve i vægtløs tilstand. Man taber muskelmasse, knoglemasse og immunforsvaret bliver dårligere.

Andreas Mogensen skal også teste en ny type kropsdragt, Skinsuit, for at se, om den kan beskytte astronauter mod de gener, som de oplever på grund af vægtløsheden i Rummet.

- Når man er i vægtløs tilstand, vokser man måske op til fire cm i højden, og det er hårdt for ryggen, forklarer Andreas Mogensen.

IrISS - missionens navn

Søndag fik hans videnskabelige mission sit navn, IrISS, i forbindelse med en tredages messe Science i Forum, som den naturvidenskabelige organisation Unge Forskere står bag.

IrISS er en kombination af Iris og ISS. Iris er navnet på en græsk gudinde, der var budbringer for guderne på Olympen og personificeringen af regnbuen - et symbol på fred.

Som budbringer symboliserer hun forbindelsen mellem menneskeheden og kosmos og himlen og Jorden.

Har du et forslag til missionens logo?

Det er italieneren Filippo Magni, som fandt på navnet, og vandt navnekonkurrencen blandt 700 forslag, de 200 var fra Danmark.

Nu mangler ESA, den europæiske rumfartsorganisation, et logo til missionen.

Har du et bud, så deltag i logokonkurrencen til og med den 31. august 2014.