Amatørfotograf fanger rumstationen fare forbi Månen

Du kan selv forsøge at gøre ham kunsten efter med det rette udstyr og lidt hjælp fra ESA.

Rumstationen flyver forbi Månen - spot rumstationen som silhuet i højre hjørne. (Foto: © Public domain–Dylan O’Donnell, Public domain–Dylan O’Donnell)

RUMFARTSBILLEDET

400 km over Jorden flyver Den Internationale Rumstation, ISS, rundt med 28.800 km/t. Det er pænt hurtigt.

Alligevel lykkedes det amatørfotografen Dylan O’Donnell at fange rumstationen i det splitsekund, hvor den var synlig med Månen som baggrund.

Dylan O’Donnell tog billedet ’Station Moon transit’ med sit almindelige kamera med en lukketid på 1/1650 og ISO 800 - sat bag ved et 2300 mm/f10 teleskop.

Drømmebilledet af et sejt motiv

Faktisk er det en drøm, der er gået i opfyldelse for amatørfotografen, for han har længe ønsket at fotografere rumstationen.

- Jeg tager mange typer af billeder, men Den Internationale Rumstation er et vidunderlig motiv, som jeg har ønsket at indfange i lang tid, siger Dylan O’Donnell.

Han fangede rumstationen den 30. juni 2015 klokken 19:54 lokal tid fra Byron Bay, New South Wales, der er det østligste punkt i Australien, da ISS var 400 km over Stillehavet.

Stedet er optimalt, fordi det ligger langt fra store byer, der kan ’forurene’ nattehimlen med gadelys, forklarer ESA, Den Europæiske Rumfartsorganisation.

Klar ved udløseren

Dylan O’Donnell sad klar med fingeren ved udløseren, da rumstationen fræsede forbi Månen.

På grund af farten, ville rumstationen kun være synlig i cirka 1/3 af et sekund, før den atter ville forsvinde på den mørke nattehimmel. Så han knipsede løs og håbede på det bedste.

Billedet er sammensat af seks fotografier, hvor de fem er taget lige før og lige efter rumstationen passerede forbi. Når man efterfølgende regulerer billederne for skarphed og farver og lægger dem sammen, kan man tydeligt se rumstationen, fordi Månens geologi står skarpt med sin farverige overflade.

Har du lyst til at gøre ham kunsten efter?

Det er nemmere at få øje på rumstationen, end du måske tror. ESA har en særlig hjemmeside; ESA’s tracker, hvor du hele tiden kan følge rumstationen. Du kan også få besked, når rumstationen er i nærheden af dig.

Det er lettest at tage foto af rumstationen ved daggry eller lige efter solnedgang. Rumstationen ligner en klar stjerne eller et luftfartøj, der svæver hen over himlen, skriver ESA.

Hvis du ikke har tålmodighed til at være klar i det splitsekund, hvor rumstationen flyver forbi Månen, kan du fange den på himlen ved at bruge et stativ og indstille lukketiden på kameraet til et minut, anbefaler ESA.

Rumstationen kommer altid flyvende ind fra vest, og den vil kunne ses som en hvid stribe i fotografiet.

Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, skal på en 10-dages mission til rumstationen i september 2015. Han bliver den kun 2. skandinav, der kommer ud i Rummet.