5 ting du selv kan gøre for at blive en frisk 100-årig

Flere danskere runder 100 år. Se, hvad du selv kan gøre for at blive ældre og stadig være lige så frisk som 'Matador'-skaber Lise Nørgaard.

Motion kan - ikke overraskende - være med til at holde dig frisk i alderdommen. Men der er også andre gode råd at hente. (Foto: © JEPPE MICHAEL JENSEN, Scanpix)

Hvis du gerne vil holde dig frisk langt op i årene, er det vigtigt, at du både får sved på kroppen og holder gang i hjernen. Det understreger læge Ellen Garde fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet:

- Ligesom musklerne svinder ind, hvis du ikke bruger dem, så svinder hjernen også ind, hvis den ikke bliver brugt.

Hjernen skal udfordres hele livet, så netværket mellem hjernecellerne både bliver holdt ved lige og udbygget. Det kan du fx gøre ved at følge Ellen Gardes UFO-pilot: Uforudsigelighed – Fællesskab – Oplevelser.

- Uforudsigelighed styrker hjernen, fordi det får den til at bygge nye netværk. Fællesskab er vigtigt for alle menneskers livskvalitet, helbred og levealder. Og når vi har oplevelser med hinanden, tilføjes nye gode minder, som vi kan trække frem fra hukommelsen, når vi tænker tilbage på dem, forklarer Ellen Garde.

Motion nedsætter risikoen for en lang række sygdomme, der kan føre til sygdomme i hjernen, som fx Alzheimers sygdom. Og hjernetræning hele livet gør hjernen mere modstandsdygtig.

Ellen Garde har fem gode råd, der bidrager til at udfordre hjernen og hjælper med at holde dig frisk både som yngre og som ældre.

1. Bevæg dig

Det er ekstra godt, hvis du bevæger dig sammen med andre. (Foto: © Benita Marcussen, Scanpix)

Et besøg i fitnesscentret, en fodboldkamp eller en rask tur med rollatoren. Det afgørende er ikke, hvilken fysisk aktivitet du kaster dig over, men at hjertet slår hurtigere, så du får pulsen op. Når du bevæger dig, styrker du både kroppen og hjernen. Det er noget af det bedste, du kan gøre for dig selv. Det er ekstra godt, hvis du bevæger dig sammen med andre.

2. Vær sammen med andre

Samvær med andre har en positiv indflydelse på dit helbred og din levealder. (Foto: © Betina Garcia, Scanpix)

Om det er sport, teater eller vandreture betyder ikke så meget. Det væsentlige er, at du laver ting sammen med andre mennesker, for det har stor betydning for din livskvalitet at dele oplevelser. Og det har en positiv indflydelse på dit helbred og din levealder. En del af fællesskabet med andre er, at vi kan bidrage med uforudsigelige oplevelser, som udfordrer og dermed styrker din hjerne. Selv en person, du kender godt, gør ind imellem ting, du ikke forventer.

3. Skærp hjernen

Sørg for at varier din "hjernefitness". (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Kryds og tværs, sudoku eller bridge er alt sammen gode eksempler på hjernefitness. Men du skal sørge for, at der er variation i de mentale opgaver. Hvis du kun løser sudoku, svarer det til, at du holder en motorvej ved lige. Men det er vigtigt, at du også får nye veje at køre på i hjernen. Det behøver ikke at være besværligt at bygge nye veje. Du skal bare drille din hjerne ved at gøre vante ting på nye måder - fx kan du bytte rundt på dine ting i køkkenskabene.

4. Luk øjnene

En lille lur skader sjældent. (Foto: © BJARKE ØRSTED, Scanpix)

Du skal sørge for at få søvn, for mens du sover, gør hjernen rent. Når du er vågen, bliver din hjerne konstant fyldt med indtryk og kommer til at minde om et skrivebord, der flyder med svajende papirbunker. Når du sover, arbejder hjernen som en sekretær, der ordner alle dokumenterne i mapper for dig. En lille "time-out" i løbet af dagen på bare 30 sekunder, hvor du stirrer ud i luften og lukker af for indtryk, er også med til at holde orden på hjernens skrivebord og styrke dit indre netværk.

5. Spis ordentligt

Sunde, fede fedtsyrer er vigtige for din hjerne. De findes bl.a. i fisk, nødder og som her - avokado. (Foto: © Camilla rønde, Scanpix)

Hjernen har brug for ordentlig og varieret mad. I hjernen er der nemlig små celler, som hele tiden pukler for at vedligeholde netværket. Hjernekommunikation er hovedsagelig elektrisk aktivitet, og disse ”håndværkerceller” bruger særlige fedtsyrer til at isolere og reparere de elektriske forbindelser mellem hjernecellerne. Hvis isolationen forsvinder, kan netværket populært sagt kortslutte. Så uanset alder er det vigtigt, at du får proteiner, holder et jævnt blodsukker og sørger for at få de rigtige fedtsyrer fra fx fisk og nødder.