Spot den lige nu: Danmarks ikoniske isfugl er i fremgang

Du kan også være heldig at opleve en natugle eller en stær, der giver opvisning.

Isfuglen hader is. Det gør det nemlig svært for den at fange føde, der blandt andet er småfisk. (Foto: © PETER MARCZAK, PETER MARCZAK/DOF)

Hvis du mangler en grund til at komme ud og gå en tur i det friske januarvejr, så kommer den her:

Du kan lige nu se Danmarks flotteste fugl: Isfuglen.

- Isfuglen er en ikonisk art og let at genkende på grund af dens flotte farver. Den har en helt klar blå farve, der står i kontrast den øvrige fjerdragt. Der er rigtig mange, der får en stor oplevelse ud af det, hvis de ser den.

Det siger Charlotte Moshøj, der er biolog og videnskabelig projektleder ved Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Og der er blevet bedre muligheder for at se den smukke fugl. Der kommer nemlig flere isfugle i Danmark, og nu kan du se den mange steder i landet.

Førhen holdt den mest til i Midt- og Østjylland, men nu har den også bredt sig til områder som Thy, Nordsjælland, Sydsjælland og Lolland.

Det skriver Dansk Ornitologisk Forening (DOF), der har set den store fremgang i deres halvårlige punkttællingsprogram.

Isfuglen hader sne og kulde

Isfuglens navn er meget misvisende - den hader nemlig is.

Når vinteren er meget kold, og der er is på vandløbene, er det nemlig svært for fuglen at dykke ned i vandet og fange de småfisk, som den lever af.

Derfor er isfuglen også meget tilfreds med de milde vintre, vi har set de seneste år, og det giver fremgang i bestanden.

I 2019 var der mellem 440 og 942 ynglende par i Danmark. Det står i stor kontrast til for eksempel 2007. Her anslog DOF, at bestanden var på omkring 300 ynglende fugle.

(Foto: © PETER MARCZAK, PETER MARCZAK/DOF)

- Udover de milde vintre, så tyder det også på, at flere af de danske vandløb er kommet tilbage til mere naturlige tilstande med en bedre vandkvalitet. Det elsker isfuglene nemlig, siger Charlotte Moshøj og fortsætter:

- Der er flere vandløb, der er blevet genoprettet, så der er kommet mere naturligt habitat og vildtvoksende natur. Det er godt for isfuglen, for så der er flere vandinsekter og grene, som de kan sidde på ved vandet.

Her kan du være heldig at se den

Når du skal ud og finde isfuglen, skal du finde vandløb, hvor der er lidt bevægelse og strøm i vandet. Isfuglen elsker nemlig de små fisk fra bække og vandløb, så her kan du være heldig.

Og som en hjælp kan du på denne oversigt fra DOF få overblikket over, hvor isfuglen er set de seneste 30 dage.

Hvis du ikke har noget imod at se en svensk isfugl, så kan du til foråret og efteråret se dem, når de er på træk og derfor besøger Danmark. Her kan de også ses i havneområder og bugte, hvor der er roligt vand.

Men lige meget hvor gode områder, du finder, så er det ikke sikkert, at du ser isfuglen, for den er sky og derfor hurtigt videre, hvis du forstyrrer.

Derfor har Charlotte Moshøj udvalgt to andre fugle, du også kan gå på jagt efter, hvis du alligevel skal ud og gå i vintervejret.

Vandstær giver en flot opvisning

Vandstæren kan, ligesom isfuglen, rigtig godt lide vand.

- Den jager nemlig snegle, orme, tanglopper og i sjældne tilfælde også småfisk. Den holder derfor særligt til ved bække, åer og vandløb, siger Charlotte Moshøj.

(© Torben Andersen/DOF)

Og vandstæren er faktisk en god indikator for rene vandløb. Dens føde forsvinder nemlig, hvis der er forurening.

I Danmark er den stadig sjælden som ynglefugl. Der findes nemlig kun få klare vandløb med god strøm og stenet bund, som er vandstærens optimale betingelser for at finde føde.

- Hvis du er heldig, ser du den dykke ned i vandet for at fange sit bytte. Det er en stor oplevelse, siger Charlotte Moshøj.

Vandstæren kan ses på vores breddegrader om vinteren, og du skal holde øje med en mørk fjerdragt med et flot, hvidt bryst.

Den er ikke særligt sky, så der er mulighed for at komme tæt på. Men du skal tidligt op, for den er mest aktiv om morgenen og formiddagen.

Charlotte Moshøj forklarer, at vandstæren hovedsageligt findes i Østjylland og på Bornholm.

Skoven er fuld af spøgelser og ånder

Du kender måske ikke natuglen af udseende eller navn, men det kan sagtens være, at du har hørt den. Den kalder nemlig om natten for at markere sit territorium, og det er en lyd, som mange har hørt før.

- De fleste kender natuglens tuden, og mange lægger mærke til den om vinteren, siger Charlotte Moshøj.

(© John Larsen/DOF)

Natuglen er ikke en sjælden sag, tværtimod. Det er den mest almindelige ugle i Danmark. Men det ændrer ikke på, at det kan være en stor oplevelse at høre dens tuden om natten.

- Hvis du en stille nat tager ud i et område med ældre løvskov, kan du høre natuglen på op til to kilometers afstand. Det er en fed oplevelse, siger hun.

Hun forklarer, at hvis du er på udkig efter den, når natuglen har ynglet i februar, skal du være forberedt på, at den kan komme tæt på dig, hvis du kommer for tæt på dens unger.

- Natuglen har en fjerdragt, der er opbygget sådan, at den nærmest er lydløs, når den kommer flyvende. Derfor kan den også hurtigt overraske og skræmme ved at flyve tæt på dig, når du passerer den og ungerne, siger Charlotte Moshøj og fortsætter:

- Derfor har der også været mange misforståelser gennem tiden, hvor folk troede, at det var spøgelser eller skovånder, de kunne fornemme.

Rettelse: Tidligere stod der i artiklen, at fuglen på tysk i dag hedder 'eisenvogel'. Det er ikke korrekt. DR beklager fejlen.