For de fleste af os er det stadig lidt for koldt at hoppe en tur i havet.
Til gengæld kan du bade i naturen på en helt anden måde.
Det japanske fænomen Shinrin-yoku, som på dansk kaldes skovbadning, handler om at finde ro i naturen på en sansende måde.
Og det kræver hverken vand eller badebukser.
Skovbadning foregår ved, at du tager ud i skoven og for eksempel iagttager bladenes farvenuancer, dufter til det våde træ og lytter til grenene, der knækker under fødderne.
- Jeg føler, at når jeg har været afsted, så har jeg ekstra meget energi hele ugen efter, siger Merete Abildgaard.
Hun er skovbadeguide i Shinrin-yoku Denmark, som ligger i Aalborg.
- Jeg laver gruppeture for dem, der har lyst. Det foregår i stilhed og i meget stille tempo, fortsætter Merete Abildgaard.
For nogle lyder det hele måske en smule hippieagtigt. Men en tur i skoven, væk fra menneskemylder og trafikstøj, kan være godt for det mentale helbred.
Det forklarer lektor ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, Dorthe Varning Poulsen.
Hun forsker i sammenhængen mellem naturen og menneskers fysiske og mentale sundhed.
- Undersøgelser viser, at blodgennemstrømningen i forskellige dele af hjernen bliver påvirket, når du er i et naturmiljø sammenlignet med et bymiljø. At gå i naturen ser ud til at kunne forebygge depression og angst. Der er også undersøgelser, som peger på, at vi oplever mere livsglæde og kreativitet ved at være i naturen, siger Dorthe Varning Poulsen.
Naturen vækker positive minder
Midt i corona-udbruddet, hvor mange måske er bekymrede eller føler sig mere ensomme, end de plejer, kan naturen, ifølge Dorthe Varning Poulsen, hjælpe på humøret.
- For mennesker, som er raske, men som måske er lidt trist til mode eller en smule stressede, kan skovbadning være en meget god idé. Det behøver dog ikke være skovbadning. En gåtur ved vandet kan også gøre det, siger hun.
Når du er i naturen, er det en god idé at stoppe op og bruge sanserne, ligesom man gør under skovbadning.
- Naturen bliver et frirum fra de forstyrrelser, som mange mennesker oplever. Og vi ved, at de sanselige oplevelser er med til at aktivere vores erindringer. Det kan være duften af gran eller synet af en blomst, der vækker positive minder i os, siger Dorthe Varning Poulsen.
- At være til stede i nuet, når man er i naturen, kan give en oplevelse af glæde og samhørighed, som er vigtig, ikke mindst når man mærker, verden er i forandring som nu under corona-krisen, fortsætter hun.
Du skal selvfølgelig stadig huske at holde afstand til andre.
Hvad betyder det for helbredet?
Japanerne har dyrket skovbadning i flere hundrede år, men det var først I 1980'erne, det fik et navn - Shinrin-yoku, som det hedder på japansk.
Japanerne dyrker det, blandt andet fordi de mener, at det styrker immunforsvaret, øger energiniveauet og hjælper mod stress og sygdomme.
Forskeren Qing Li er en af verdensførende inden for effekten af skovbadning.
Han har stået bag flere undersøgelser, der peger i retning af, at fænomenet skovbadning har en positiv effekt på helbredet.
Men selvom undersøgelser tyder på, at naturen har positive effekter på os mennesker, er det dog svært at påvise direkte helbredseffekter.
I et såkaldt review (en forskningsartikel, der samler andet forskning og gennemgår resultaterne) af skovbadning fra University of San Francisco, er konklusionen blandt andet, at vi mangler mere forskning for at kunne bekræfte de sundhedsmæssige fordele.
- Det er stadig en udfordring at finde nogle målemetoder, der udelukker andre faktorer, der spiller ind på vores helbred, så man er sikker på, at det kun er effekten af skovbadning, man måler, siger Dorthe Varning Poulsen.
- Men når det er sagt, er der ingen tvivl om, at naturen har en stor betydning for vores sundhed. Det gælder uanset, om du dyrker skovbadning, går en tur ved vandet eller er i et forløb med naturbaseret terapi, siger Dorthe Varning Poulsen.