Dorthe vandrer fra Viborg til Rom - sådan belønner din hjerne dig, når du går

Du skal ud i naturen og væk fra byen, for at din hjerne belønner dig med ro, fortæller ekspert.

(Foto: © PRIVATFOTO)

Siden 2015 har Dorthe Carlsen været på en mission.

Iført vandresko og rygsæk har hun i mindre bidder ad gangen travet sig gennem store dele af Europa.

Målet er at gå fra domkirkepladsen i Viborg til Peterspladsen i Rom, fortæller hun i P1-programmet Hjernekassen. Men mere personligt handler den lange gåtur også om, at Dorthe Carlsen gerne vil lægge afstand til en hverdag med stress og udbrændthed.

Og det kan godt lade sig gøre, fortæller Dorthe Varning Poulsen, der er lektor ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Hun forsker i naturens påvirkning af menneskers sundhed.

Det gavner os nemlig at forlade byerne og bruge tid ude i naturlige omgivelser, fortæller lektoren.

- Vores hjerner, krop og system er meget optaget af at sortere i de mange impulser, når man er i arbejdssituationer eller går på en gade med mange menneske. Der skal hjernen bearbejde en lang række sanseindtryk, siger Dorthe Varning Poulsen.

Indtil videre har Dorthe Carlsen lagt omkring 2000 kilometer bag sig, og i denne uge drager hun så til det punkt i Schweiz, hvor hun er nået til på ruten, inden turen går over Alperne og videre mod Milano.

Hun mangler nemlig 1300 kilometer, inden hun når den berømte plads i Rom.

Sten markerer, hvor hun er nået til

Ideen til vandreturen kom blandt andet ved, at Dorthe Carlsen var i gang med at træne til en cykeltur til Paris sammen med Team Rynkeby, hvor hun på sine træningsture flere gange passerede landets længste vandresti og tidligere handelsrute Hærvejen.

- Jeg gik hjem og googlede Hærvejen og endte på en side med de største vandrestier i Europa, som ligner et stort fiskenet. Dét lignede eventyr, og der tænkte jeg, at det er det, jeg skal.

At være i naturen er en stor del af vandreruten for Dorthe Carlsen, der er overrasket over, hvor ofte hun går ved vand ned gennem Europa. (Foto: © PRIVATFOTO)

Og Dorthe Carlsen er langt fra den eneste, der kan lide at snøre vandrestøvlerne.

I 2021 var der herhjemme registreret 13.775 kilometers vandreruter i Danmark, men de er på to år vokset til 18.303 kilometer i 2023. Desuden er Naturstyrelsen i gang med at binde de eksisterende vandreruter og stier sammen for etablere længere ruter i det danske landskab.

Men i stedet for at tage på små vandreture hist og her, mener Dorthe Carlsen, at hun lige så godt kunne lægge dem alle sammen og danne én rute. Og her blev ideen til vandreturen til Rom født.

Hun har også opstillet flere regler for sig selv. For eksempel skal hun kun gå, når hun har tid. Derfor går hun heller ikke ruten på én gang.

- Jeg må heller ikke tage tog, bus eller andet transport. Jeg skal gå hele vejen, men må godt tage en færge, hvis jeg skal over en flod eller en sø.

For at være helt sikker på, at hun genoptager ruten præcis det sted, hvor hun forlod den sidst, gemmer hun små sten skjulte steder. På den måde er hun helt sikker på, at hun ikke kommer til at springe noget af vandreruten over.

- Det ville være forfærdeligt at stå i Rom og så have manglet to meter i Hamborg, siger Dorthe Carlsen, der typisk gemmer stenen et sted, så folk ikke tænker på at tage den.

Hendes yndlingssten - en hjerteformet rombeporfyr - er dog ikke længere en følgesvend på turen. Stenen mistede hun under coronapandemien, hvor hun havde gemt den i et træ, der voksede sig sammen om det lille hjerte, mens verden var lukket ned.

- Jeg prøvede ellers at lirke den ud, men intet hjalp.

At gå den lange tur har heller ikke altid været gnidningsfrit, fortæller Dorthe Carlsen.

For eksempel har hun fået en fornyet respekt for vælge noget ordentligt fodtøj, ligesom hun altid har lidt knækbrød og konserves i sin taske, fordi det ikke er en selvfølge at komme forbi steder, hvor der er mulighed for at få noget at spise.

- Jeg vil helst ikke bestille overnatning på forhånd, og der kom jeg engang til et sted, hvor hotellet var nedlagt. Det gav mig lige 20 kilometer ekstra den dag, så det var langt. Men jeg måtte ikke tage bussen, så det var bare at gå.

Gik sig fra stress og udbrændthed

Det er dog ikke kun for oplevelsens skyld, at Dorthe Carlsen trasker sig gennem marker, nåleskove og grusbelagte stier, der snor sig gennem flere europæiske lande.

Tilbage i 2015 sad hun i en chefstilling hos Midtjyske Medier, der blev overtaget af en engelsk kapitalfond, hvor hverdagen ændrede sig markant.

- Med en kapitalfond handlede det hele om, at man får en indtjening, når sine mål og det hele bliver sådan et stort excel-ark. Det blev meget om rapportering, opfølgninger og estimater.

Og her blev den lange vandrerute et åndehul for Dorthe Carlsen.

- Jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at jeg har gået mig fra stress og udbrændthed, fortæller hun, der i dag har forladt chefstolen hos medievirksomheden og i stedet har sit eget kommunikationsbureau, ligesom hun tager rundt i landet og holder foredrag om sin tur.

Hun indrømmer dog, at de første dage på turen var langt fra afstressende.

- I starten var jeg meget stresset, når der ikke skete noget. Jeg kom lige fra arbejdet, hvor der var meget pres på, så de første dage der gik jeg og tog telefonen op og ringede og besvarede mails, mens jeg gik. Jeg blev så forskrækket over, at der ikke skete noget hele tiden.

Men noget ændrede sig, mens hun gik langs Hærvejen.

- Efter tre dage blev der helt vindstille i mit hoved. Jeg kunne ikke tvinge en tanke frem. Der kom ikke noget.

Hun havde endda svært ved at tænkte på sine fem børn, hvilket fik hende til at tvivle på, om der var noget helt galt med hende. Hovedet var helt tomt.

- Men så faldt der ro på, og så behøvede jeg ikke at stresse med at være tanketom. Jeg kunne hvile i at være der, hvor jeg var. Men det tog næsten fem dage, fortæller hun i Hjernekassen.

Hvordan føles det at være til stede i nuet?

- Det er en udfordring for mig som ord-menneske ikke at kunne sætte ord på, hvad er det, der foregår i den tilstand af ingenting. Og alligevel er der rigtig meget, fordi jeg kan mærke følelsen, siger Dorthe Carlsen og fortæller, at hun ofte møder mennesker til sine foredrag, der kan genkende følelsen.

Derfor er det godt at gå i naturen

Lektor Dorthe Varning Poulsen forklarer, at hvis du vælger at tage ud i naturen, bliver din hjerne belønnet ved, at du fysisk fjerner dig fra de situationer, der stresser dig.

- Naturen er også fascinerende og meningsgivende, og man kan bruge den til at se sig selv i en større mening.

Om det er tale om en lang vandretur gennem i Europa eller mindre ture på en halv til hel time ude i en skov, er helt op til den enkelte person, mener hun.

Sidst Dorthe Carlsen var på sin vandretur gennem Europa, nåede hun til Schweiz. I denne uge genoptager hun ruten, hvor turen blandt andet strækker sig over Alperne. (Foto: © PRIVATFOTO)

- Det er ikke ens for os alle sammen. For nogen er der simpelthen behov for mere tid, før kroppen og vores hjerne kan restituere, mens nogen også har en stærkere relation til naturen, hvor de hurtigere kan indstille hjernen til at at være nærværende og se de små detaljer, som naturen byder på.

Dorthe Carlsen værdsætter også de detaljer, som naturen giver hende, når hun vandrer gennem Europa.

- Hvis det regner, så tager man regntøj på. Det kan godt være surt til at starte med, men lige pludselig bliver det også meget fedt at høre regnen tromme på regnsættet, og duften bliver anderledes, når det regner.

Hun afslører også, at den detalje, der har overrasket hende mest på sin rejse, er naturen gennem kontinentet.

- Noget, der har slået mig, når jeg har gået igennem Europa, er, at jeg har gået ved siden af vand næsten hele tiden. Der er altid en lille rislende bæk eller en flod, hvor jeg går, siger Dorthe Carlsen.

Hvornår hun træder ind på Peterspladsen i Rom er stadig uvist, men håbet er at nå destinationen i enten efteråret 2024 eller sommeren 2025.

I Hjernekassen på P1 kan du høre mere om Dorthe Carlsens vandretur gennem Europa, hvor hun engang på en øde sti i Tyskland havde et møde med en ganske særlig mand: