Bølgerne skvulper, mens du går langs vandkanten.
Du kan ikke lade være med at kigge ned. For blandt de tusindvis af sten på stranden gemmer der sig måske et ældgammelt stykke rav.
Men vil det mon nogensinde lykkedes dig at finde sådan et forstenet stykke harpiks fra fortiden?
I Danmark er der faktisk gode chancer for at finde rav, hvis du ved, hvordan du gør.
Det rav, du kan finde i Danmark, er baltisk rav, som er omkring 34-48 millioner år gammelt. Der findes 150 forskellige slags rav i verden, men op til 80 procent af det er baltisk.
Er du heldig, kan du finde et stykke rav med en flere millioner år gammel myg, flue, hveps eller bladlus i.
Det forklarer Anders Leth Damgaard, som er formand for Den Danske Ravklub og projektleder og kurator ved Geocenter Møn:
- For hver 25. stykke rav, der findes herhjemme, er der en god chance for, at det er et stykke, der indeholder noget, siger han og fortsætter:
- Ofte er det rester af botanik eller bark, men er du heldig, er det måske et af de dyr, der levede for 34-48 millioner år siden.
Men hvis du vil ramme rav-jackpot kræver det, at du lærer, hvad du skal kigge efter, og er tålmodig.
Her får du seks tips til at gå på ravjagt i Danmark.
Vent på en storm
Det bedste tidspunkt at finde rav er i vinterhalvåret. Efterårs- og vinterstormenes kræfter er nemlig så store, at de kan ruske op i havbunden, hvor ravet ligger.
- Når du ser kraftig vind eller storm i vejrudsigten, så læg mærke til, hvilken vej vinden vender. For udover at vinden skal være kraftig, skal den også have den rigtige retning, siger Anders Leth Damgaard.
- Når der er pålandsvind, vil strømmen nemlig føre ravet ind til kysten, fortsætter han.
Pålandsvind betyder, at vinden blæser ind mod land.
Kommer vinden fra nord, er det altså de nordliggende kyster, du bør besøge i din jagt efter rav.
Hold øje med vejrudsigten
Når de kraftige vinde er løjet af, skal du vente på, at vindretningen skifter fra pålandsvind til fralandsvind.
Fralandsvinden, hvor vinden blæser ud mod havet, får nemlig havet til at falde til ro og trække sig tilbage fra kysten og efterlade ravet inde på stranden.
- Det kan være særlig godt at gå på ravjagt, når højvandet efter stormen aftager, da det oftest er her, at ravet vil lægge sig på stranden, siger Anders Leth Damgaard. Du kan følge med i, hvornår der er højvande her.
Bare fordi vind og vejr arter sig til ravjagt, skal du ikke forvente, at du kommer sovende til en masse fund, forklarer Anders Leth Damgaard:
- Du skal formentlig have været på flere ture, før du rammer en dag, hvor du er på det rette sted på det rette tidspunkt.
Find en god kyst
De bedste rav-kyster er dem, der ligger ud til de store åbne farvande. Jo større, desto bedre. Det er nemlig over de store farvande, at de kraftigste vinde forekommer.
Der kan findes rav på stort set alle danske kyster. Men der er kyster, der giver særligt gode muligheder. Dem kan du se på kortet ovenfor.
Men du kan faktisk finde rav overalt i Danmark - også langt fra havet.
Fordi store områder af Danmark på et eller andet tidspunkt har været dækket af hav, har det, der er land nu, været havbund engang. Derfor kan det i princippet ligge rav overalt i jorden.
Led de rigtige steder og udnyt mågerne
Når du kommer til stranden, skal du de fleste steder gå efter det såkaldte ravpindelag for at finde ravet.
Ravpindelaget er det opskyl på stranden, som primært består af tang, træstykker, skaller, krabbeskjold, døde fisk, affald.
- Ravet kan både ligge under og over de opskyllede materialer. Så det er en god idé at rode rundt i det, fortæller Anders Leth Damgaard.
Mange byboeres fjende nummer et, mågen, kan faktisk være til stor hjælp i din ravjagt. Mågerne er nemlig meget interesserede i de friske ravpindelag, da de kan gemme på føde.
Ovenstående er gældende for næsten alle kyster i Danmark med undtagelse af områder som Vadehavet.
Vadehavet har nemlig ikke et ravpindelag, så her skal du vade ud i det lave vand og kigge godt på bunden, hvor ravet vil ligge frit.
Overvej en UV-lygte
Rav lyser op i UV-lys, så du kan få hjælp på din jagt efter nordens guld med en særlig UV-lygte.
Lygten fungerer bedst om natten, men er den særlig kraftig, kan den også bruges om dagen.
Leder du, når der er mørkt, skal du være opmærksom på, at det ikke kun er rav, der lyser op. Også plastik, krabbekløer, hundelorte og døde måger lyser op.
- Hvis du vil have fingre i en UV-lygte, skal du ikke gå efter de billigste, da de oftest ikke har et kraftigt nok lys til ordentligt at kunne oplyse stranden, siger Anders Leth Damgaard.
Der er delte meninger om UV-lygter blandt ravsamlere, men Anders Leth Damgaards holdning er klar:
- UV-lygter er ikke direkte snyd. Rav dukker jo ikke op, bare fordi du har en lygte – det kræver stadig viden, og at du er på det rette sted på det rette tidspunkt.
Kend dit rav
Rav kan have alle farver fra gul, orange og rød til kridhvid og kulsort.
Og så kan det være svært at spotte ravet på grund af dets rå overflade, når det ligger på stranden. Mange danskere har nemlig kun set poleret rav på for eksempel smykker.
Så hvordan kan du kende rav fra sten?
Der er mange forskellige måder at teste det. Den mest udbredte er formentlig den med at slå ravet mod tænderne. Når rav rammer tænderne vil det lyde hult.
Men det er en metode, du skal være forsigtig med at bruge. Den kan nemlig resultere i revner i emaljen, som kan give isninger i tænderne.
I stedet har Anders Leth Damgaard nogle forskellige råd:
- Hold stykket op mod lyset. Rav er semitransparent, så du vil af og til kunne ane lyset igennem det. Du kan også gnide det mod dine bukser. Er det rav, vil det dufte svagt af fyrretræ, siger han og fortsætter:
- Du kan også varme det sammen med en sten i din bukselomme eller hånd. Ravet vil efter kort tid være lunere end stenen.
Derudover anbefaler han, at du fylder et glas med vand og to spiseskefulde salt, som du kan putte ravet i. Flyder det ovenpå, er der mulighed for, at det er rav.
Sidst, men ikke mindst kan du undersøge og finde billeder på nettet af rå rav og se, om det ligner dit fund.
Anders Leth Damgaard anbefaler, at du benytter flere af de ovenstående måder, når du vil teste dit mulige rav.
- Er du stadig i tvivl, kan du kontakte en specialist, for det kan være svært at fastslå, hvis man ikke har haft mange stykker mellem hænderne, siger han.