Ro, bølgernes vuggen og natur, hvor end man vender sig hen.
Mens mange andre stresser af med en løbetur eller en serie på Netflix efter en dag på hjemmekontoret, så sætter Lasse Bøgh sig i sin havkajak.
Den 26-årige sygeplejerske finder nemlig ro på havet.
- Ligesom for mange andre kan hverdagens stress sommetider fylde lidt for meget. Så er det fedt at komme ud på vandet, hvor jeg kan stresse af i naturen, siger Lasse Bøgh.
I disse dage har han ekstra god mulighed for at koble af i naturen.
Han er nemlig i gang med at sejle Fyn rundt på bare seks dage. Det er cirka 250 kilometer, der skal tilbagelægges i en havkajak, hvor han skyder en fart på 5-7 kilometer i timen.
Eventyret startede den 28. april fra Thurø ved Svendborg. Turen går mod uret rundt om Fyn, og første dag nåede Lasse nord for Kerteminde.
Han tager turen, som det kommer. Dog altid med planer om, hvor han kan overnatte i sit telt.
- Det er både vejret og kroppen, der er med til at bestemme tempoet. Men det er vigtigt at have en plan for, hvor jeg skal sove, og hvad jeg skal spise. Kroppen har i den grad brug for at restituere efter at have været i gang i 10-12 timer på vandet, siger han.
Det er ikke første gang, at Lasse Bøgh tager på en hård og lang kajak-tur.
I 2019 blev han den yngste dansker, der har sejlet Danmark rundt i havkajak - alene. Det tog 44 dage at tilbagelægge 1.333 kilometer.
Bornholms vilde natur lokkede
Lasse Bøgh er vokset op ved vandet på Thurø - en lille ø syd for Svendborg. Hele hans liv har han dyrket aktiviteter på vandet og for eksempel surfet eller sejlet optimistjolle.
Men det var først, da han flyttede til Bornholm for fem år siden for at studere til sygeplejerske, at han fandt glæden ved at ro kajak.
- På Bornholm lærte jeg virkelig at bruge naturen. Her var jeg tvunget til det, fordi øen lukker så meget ned om vinteren, så det er bare med at komme ud og vandre og sejle, når mulighederne er så gode til det.
Han begyndte til kajakpolo, der hurtigt gav ham en forståelse af teknikken, og hvordan kajakken kan bruges.
- Men da vores hold blev mindre og mindre, fordi de unge flytter fra øen for at studere andre steder, blev jeg introduceret for havkajak, siger han og fortsætter.
- Her lærte jeg virkelig at sejle. Når du starter med at sejle ved Bornholm, lærer du at begå dig i al vind og vejr, for bølgerne kan virkelig være store og vilde.
En havkajak er ofte cirka ti kilo tungere end en 'almindelig' kajak, der kaldes en turkajak. Det hjælper i Bornholms vilde vejr, da havkajakken er mere stabil end en turkajak.
Han forklarer, at Bornholm i hans øjne har det hele, når man skal ud og nyde naturen.
- Der er alt fra klipper til smuk sandstrand. Naturen der giver bare en masse til øjet, og der er så mange oplevelser, der bare venter, siger han.
Nu er han i gang med endnu en stor naturoplevelse, denne gang rundt om Fyn.
Frygten for at blive ensom på vandet
Men det hele er ikke kun smukke naturoplevelser. Der skal hårdt arbejde til for at nå Fyn rundt på seks dage.
- Jeg tager lange og hårde sejlture for at udfordre både min fysiske og min psykiske kunnen. Det er jeg bidt af, selvom det er ekstremt, og jeg kan nogle gange ro op mod 70 kilometer om dagen, siger han.
De lange strækninger kan mærkes i både hænderne, armene og ryggen, når meget af dagen består af den samme bevægelse.
- Men mentalt giver det mig rigtig meget at komme ud og opleve den danske natur. Jeg lærer naturens signaler, fordi jeg er afhængig af det på vandet, hvor jeg hele tiden skal tænke fremad, siger han.
Heldigvis føler Lasse sig ikke ensom, selv om han kan være alene flere dage i træk på sine ture.
- Ensomheden var noget af det, jeg frygtede mest, da jeg skulle ro Danmark rundt. Men jeg har aldrig følt ensomheden på mine ture, for der er hele tiden noget, jeg skal forholde mig til og nye indtryk, der skal bearbejdes, siger han og fortsætter.
- Det er nærmest meditativt, når jeg kører derudaf med kroppen og vugger med bølgerne. Jeg slapper af, selvom jeg arbejder.
Han møder dog også mennesker på sine solo-ture.
- Det kan være lystfiskere, som man får en lille snak med eller folk, der går inde ved stranden og hilser, når jeg ror ved kysten.
Danmark har meget at byde på
Lasse Bøgh forstår godt, at det for mange er tiltalende at rejse til fjerne lande for at opleve naturen. Men han mener, at vi også i Danmark kan finde store naturoplevelser.
- Mange rejser til udlandet for at slappe af eller måske lære sig selv bedre at kende på længere rejser. Men alt det kan du også herhjemme. Danmark har meget at byde på i forhold til natur, men også de mennesker, man møder på en tur som min, siger han.
Se Lasse tage afsted fra Thurø tidligt om morgenen den 28. april 2020.
Når han tager på de længere sejlture, har han telt med. Tit møder han folk, der tilbyder ham et sted til teltet, en varm seng eller et godt måltid mad.
- Det er meget spændende at opleve, at danskerne er så åbne. Til hverdag kan jeg, ligesom mange andre, komme til at gå rundt i min egen osteklokke. Men når jeg er på tur, hilser jeg altid på folk. Når man er glad og imødekommende, så får man så meget tilbage fra andre, siger han.
Lasses anbefalinger til smukke kajak- og vandreture
- 1
Vadehavet: Her bevæger tidevandet sig som ingen andre steder i landet. To gange om dagen bliver der højvande og herefter lavvande. Derfor kan det være svært at følge kysten, da den forsvinder og kommer igen. Fordi vandet og strømmen ændrer sig, kan man ende et sted uden vand under kajakken. Men du kan også time det til din fordel, så du kan være heldig at finde en bølge at surfe på i kajakken eller strømmen kan hjælpe dig frem. Der er et fantastisk dyreliv med sæler og store fugleflokke, men Vadehavet er et udfordrende farvand. Derfor vil jeg kun anbefale det til erfarne kajakroere. Hvis man er til fods kan man med fordel også tage på eventyr i Vadehavet, da en tur på Fanø og Rømø er meget anbefalelsesværdigt.
- 2
Det Sydfynske Øhav: Ved Det Sydfynske Øhav kan du opleve flotte, grønne marker og skove. Det er utroligt smukke naturområder, hvor landskaber er specielt, da øerne ligger relativt tæt på hinanden. Derfor er man som kajakroer aldrig langt fra den næste kyst. Derudover er der ofte arrangementer på de forskellige øer om sommeren. I Det Sydfynske Øhav ses ofte sæler og marsvin. Siden efteråret 2019 har man kunne være heldig at opleve delfinen Delle, som ofte leger ud for Svendborgs kyst. Du kan både tage på kortere og længere ro-ture. Der findes mange overnatningsmuligheder langs kysten, både hoteller, campingpladser og shelters, så der er noget for enhver smag. Der er flere steder langs kysten hvor du kan leje kajakker. Området kan anbefales til alle uanset niveau.
- 3
Bornholm: Øen har en særlig plads i mit udelivs-hjerte. Bornholm er meget anbefalelsesværdig både som roer og vandrer, da det er en ø, hvor naturen ændrer sig utroligt meget over få kilometer. I den sydlige del af øen er der en lækker sandstrand ved Dueodde. I nord er der høje klitter, klinter og skov omkring Hammershus. Forskelligheden i naturen gør, at det aldrig bliver kedeligt at ro kajak ved Bornholm, da der altid er nye indtryk. Der er gode forhold for kajakroere ved Bornholm, både for nybegyndere og øvede. Men husk at tage højde for vind og vejr. Du skal ikke tage chancer, for det er ikke alle steder, hvor du lige kan komme ind til land - og så er der langt til både Sverige og Polen.