I de kommende år vil der ske store ændringer inden for affaldsområdet. Miljøministeren er på vej med tre planer for vores affald.
Seks forskellige skraldespande. Det kan blive hverdag for os alle, for vi skal snart til at sortere vores affald meget mere, end vi allerede gør.
Det er målet, når miljøminister Ida Auken inden for få uger kommer med en affaldsplan for familien Danmarks husholdninger. Planen kaldes for ressourcestrategiplanen.
Venter spændt på indholdet af planen
- Vi står lige nu og tripper, siger Ole Morten Petersen.
Han er direktør i DAKOFA, der er en forkortelse for Dansk kompetencecenter for affald.
Det er et politisk uafhængigt forum, hvor 250 medlemmer (kommuner, andre myndigheder, private og forskere) mødes og udveksler den nyeste viden inden for affald.
Småting indtil nu
- Det, vi har oplevet indtil nu på sortering fra husholdninger, er småting i forhold til fremtiden, siger Ole Morten Petersen til DR Viden.
Han siger, at sorteringen af det organiske husholdningsaffald - madresterne - blandt andet vil kræve, at man finder en metode til behandling af organisk affald, der er så robust, at en forkert madvare i posen ikke ødelægger det hele.
Det har tidligere været et problem i nogle kommuner, der for år tilbage forsøgte sig med sortering af det organiske affald.
Konferencer om affald
Lige i denne tid holder DAKOFA fire konferencer, hvor blandt andet folk fra Miljøstyrelsen kommer forbi og fortæller om planerne.
Tirsdag den 5. februar gælder det netop sortering af husholdningsaffaldet.
Der vil kommuner, affaldsselskaber, rådgivere og leverandører blive klogere på, hvordan man kan gøre indsamling og sortering bedre.
Hvad kan genanvendes? Hvordan kan det genanvendes (fx som biogas)? Hvad bør brændes? Og er der overhovedet noget tilbage til lossepladsen?
Tre planer på vej
Når vi taler om miljøministerens ressourcestrategi, så er der faktisk tale om tre planer, der skal ændre på den måde, vi behandler affald på i hele landet.
Del 1 handler om sortering af husholdningsaffald. Det er den, der er på trapperne. Del 2 kommer senere på året, og handler om affaldsforebyggelse.
- Når første del tager sig af sortering, så bliver der brug for at se på, hvordan man undgår at producere så meget affald, del 2.
- Man skal tænke cirkulært, så man allerede i idéfasen tænker genanvendelse ind i produktionen af nye produkter, siger Ole Morten Petersen.
Det vil for eksempel sige, at et produkt eller restaffald kan genanvendes til andre ting, når det kasseres.
Mangel på affald
Del 3 af ressourcestrategien handler om, hvordan man organiserer affaldshåndteringen.
Problemet er nemlig, at man allerede i dag er nødt til at importere affald fra udlandet til kraftvarmeværkerne, fordi man har for lidt affald selv i kommunerne.
- Og hvis man skal sortere endnu mere, bliver der meget mindre affald end i dag, siger Ole Morten Petersen.
Lukning af kraftvarmeværker?
Han peger på, at gamle, slidte kraftvarmeværker måske skal lukke.
- Så man i stedet skal samle affaldet og køre det til nye store kraftvarmeværker centralt placeret i landet, så kapaciteten svarer til mængden, siger Ole Morten Petersen.
- Det vil nok ikke ske uden nogen sværdslag, for kommuner har de senere år givet lov til store udvidelser af nogle værker, siger Ole Morten Petersen.
Det er uvist, hvornår Del 3 af ressourcestrategiplanen kommer. Men måske bliver den også klar i år.
400 millioner til grøn omstilling
Regeringen har for kort tid siden sat 400 millioner kroner af i en grøn vækstpakke til erhvervslivet.
Det vil være oplagt at søge penge til innovative projekter i forbindelse med de kommende affaldsplaner fra Miljøministeriet, mener DAKOFA's direktør.
- I stedet for skyttegravskrig mellem vækst og miljø, forsøger man nu at bygge bro og sige, at miljøvenlige tiltag og forskning faktisk kan skabe vækst, siger Ole Morten Petersen.
- Så man kan lade miljøet gå hånd i hånd med økonomisk vækst, sætte ting i gang og skabe job, siger Ole Morten Petersen.