Om få år er landområdet Nørrekær Enge tæt på Løgstør ved Limfjorden formentligt fyldt med vindmøller. Den svenske energigigant Vattenfall har ifølge dagbladet Børsen købt 20 ejendomme i området for at gøre plads til en stor vindmøllepark.
Med købet løser Vattenfall en miljøudfordring og hjælper mennesker, der måske er stavnsbundet i området, siger Christian Borch, der lektor på DTU Management Engineering.
Svært at få lov til at rejse vindmøller
Christian Borch er projektleder for Wind2050, hvor man undersøger, hvad der går galt, når store vindmølleprojekter bliver stoppet på grund af massive protester fra lokalbefolkningen. Og hvordan man optimalt håndterer vindmølleprojekter.
Han forklarer til DR Viden, at der er en klar tendens i Danmark i dag.
- Det er overordnet svært at få sat vindmøller op på land i Danmark i øjeblikket, fordi der er modstand mod det. En modstand, der nok kommer af usikkerhed om, hvad det betyder i dagligdagen for folk at have en vindmøllepark i nærheden, siger Christian Borch.
Desuden har myndighederne og developerne – det er fx Vattenfall – ikke været gode til at adressere de usikkerheder, som de lokale borgere har, siger han.
Problemet er, at en vindmøllepark er et stort industrianlæg, hvor noget bevæger sig hele tiden.
- Jeg kan godt forstå, at hvis folk tænker, hvad betyder det for mig og prisen for mit hus, siger han.
Behov for at bygge flere vindmøller
I 2014 kom 39,1 procent af strømmen i Danmark fra vindenergi. Målet er mindst 50 procent i 2020, og hvis det skal nås, skal man bygge mange flere vindmøller i de kommende år.
Samtidig er man nødt til at håndtere lokale protester.
- Her har man fundet en meget konkret vej til at løse det problem ved at købe folk ud af deres huse, siger Christian Borch.
Folk kommer væk fra usælgelige huse
På papiret kan det måske virke lidt usympatisk, at et energiselskab køber folk ud for at tjene penge.
- Men man skal tænke på, hvilken situation folkene er i det område. Der er flere landsbyer i Nordjylland og Vestjylland, hvor folk er stavnsbundet, fordi deres huse ikke er det værd, som de har betalt for dem, eller som folk skylder væk, siger Christian Borch.
- Det er rigtig godt, hvis Vattenfall kan hjælpe dem med at komme ud af deres knibe med usælgelige huse, fordi de bor et sted, hvor ingen gider bo, så kan de komme videre i deres liv. Og så har vi en win-win-situation, fordi Vattenfall kan sætte deres vindmøller op, siger han.
Kommuner kan spare penge
Han tror også, at kommuner vil være glade for sådanne løsninger:
- Det er rigtig mange landsbyer rundt i Danmark, der burde jævnes med jorden, fordi de ikke kan opretholde sig selv længere. Det er jo en demografisk udvikling, som vi kender. Folk flytter ind til byer, der fungerer.
- Når vi nu har problemer med, at kommunerne bruger rigtig mange ressourcer på at holde liv i døende landsbyer, tror jeg, at kommuner synes, at det er en god ide, siger han.
Opkøb som del af en sammenhæng
Han har selv længe talt for, at opkøb kunne være en mulighed, hvis man tænker det ind en større planlægningssammenhæng, fordi man får løst flere samfundsmæssige problemer på én gang. Man gør det allerede i udlandet i udkantsområder med lignende problemer.
Udgiften for opkøb af landejendommene kommer elkunderne til at betale, men udgiften er marginal i forhold til prisen for selve vindmølleparken, påpeger Christian Borch. Samtidig vil elpriserne på sigt falde, fordi vindmøller på land nu er så effektive, at teknologien er moden og kan konkurrere med fossile brændsstoffer, også uden subsidier og tilskud, i hvert fald i forhold til kul, som koster rigtig mange menneskeliv i forurening, siger Christian Borch.
- Jeg vil betragte opkøbet som en investering. For mig at se, er det meget svært at se, at der er nogen tabere i det, siger han.