Ud for Skotlands kyst sker der i disse dage noget ganske særligt. Her går Hywind - verdens første fuldskala flydende vindmøllepark - på vingerne. Det skriver bl.a. BBC.com.
Selvom de efterhånden velkendte havvindmølleparker, er i drift langt til havs, er selve møllerne dog stadig placeret solidt på havbunden.
Anderledes er det med flydende havvindmøller. Disse vindmøller flyder i vandet holdt på plads af en 78 meter høj vase-agtig fod. Bunden af foden er fyldt med jern for at holde vindmøllen stabil.
Fordelen ved de flydende vindmøller er, at de kan placeres uden for kyster, hvor vandet er meget dybt, for eksempel ud for USAs vestkyst eller i Japan. Faktisk kan de flydende vindmøller placeres i vand, der er helt op til en kilometer dybt.
De flydende vindmøller er dyre at producere nu, men Statoil, der står bag Hywind-møllerne, forventer, at prisen på produktionen vil falde, efterhånden som produktionsfaciliteterne bliver klar til at håndtere dem i større grad.
Energiproduktionen vil være på niveau med eksisterende vindmøller eller måske ligefrem være bedre. Når Hywind-parken står endeligt klar, vil den producere strøm nok til 20.000 husstande i Skotland.
https://www.youtube.com/watch?v=PpMOP5ogWWA
Farlig for fugle
BBC.com skriver, at den britiske dyreværnsforening RSPB var imod byggeriet af Hywind-vindmølleparken, fordi området i forvejen har mange vindmøller, som foreningen mener er en trussel mod havfugle.
Foreningen er dog grundlæggende positive over for flydende havvindmøller, fordi de flydende vindmøller kan placeres længere væk fra havfuglenes ynglesteder.