Skihop fra Garmisch-Partenkirchen nytårsdag kan vække minder eller tømmermænd hos mange af os.
De fleste af os forbinder også skihop med vinter. Men i dag er det en helårssport, fordi de 'vinter-afhængige' skibakke-anlæg er blevet suppleret med plastbelægninger, så bakkerne også kan bruges om sommeren.
- Det har især været en udfordring i yderperioderne af vinteren at få lave nok temperaturer til at fryse tilløbet ned, så sneen ikke smelter, siger skiekspert og dansk kommentator på tv-kanalen Eurosport Christian Borch til dr.dk/viden.
Porcelæn og sportsgræs contra is og sne
I dag er selve tilløbet på mange af skibakkerne i World Cup-turneringen lavet af porcelæn. Og landingsområdet har desuden en form for kunstgræsunderlag med lange strå, der er overhældt med vand, og som fjedrer, når skihopperne lander med en fart mellem 90 og 100 km/t.
Udfordringen med sne og frost er blandt andet, at hældningen på bakkerne er så stejl, at et iset tilløb let skrider ned i bunden af tilløbet, når temperaturen sniger sig op over nulpunktet.
Og så bliver skihopperne bremset kraftigt op, hvis de skal sætte af i en kæmpe vandpyt. På sådanne bakker skal man have vandet drænet væk, før konkurrencen kan begynde.
Man har ikke tid til forsinkelser
Faktisk er udviklingen af plast-skibakker et godt eksempel på, at vi ikke vil lade vejret styre tingene for os.
- Ofte skal konkurrencer være afviklet på et par timer, fordi tv sender direkte, og man ikke vil have forsinkelser. Porcelænstilløbene er med til at gøre skihop mere driftsikkert, selvom man stadig ikke er herre over vinden og eventuelt snevejr, siger Christian Borch.
Han har fulgt skihop de seneste mange år, og problemerne med hurtige temperaturskift er ikke kommet fra den ene dag til den anden.
Plastbakker svarer til rulleski
Gennem de seneste 20 år er mange konkurrencer blevet afbrudt på grund af klimatiske årsager.
Derfor har det internationale skiforbund, FIS, inden for de seneste år tilpasset reglerne, så man i dag gerne må bruge porcelænstilløbene ved konkurrencer om vinteren. I dag har alle bakker i den vinterlange World Cup-turnering samtidig også plastbelægning, så de kan bruges året rundt.
- Plastbakkerne er for skihopperne, hvad rulleski er for langrendsløberne og skiskytterne, siger Christian Borch.
Tænker sommersæson ind i træningen
De nye plastbakker betyder også, at konkurrencesporten nu både er en vintersport og en sommersport.
Der er fx en sommer grand prix-turnering med ganske pæne pengepræmier fra slutningen af juli og frem til starten af oktober.
- Skihopperne er begyndt at tænke sommer-skihop ind i deres sæson, fordi de blandt andet kan teste nyt udstyr til vintersæsonen på de selv samme bakker, som de skal konkurrere på om vinteren, siger Christian Borch.
Vinden er svær at stoppe
I dag er sporten mest sårbar over for vindforhold. Det skyldes, at bakkerne bliver stadig større, vildere og ekstreme for at øge længden på hoppene.
I 2007 blev Garmisch-Partenkirchen fx bygget om, hvilket blandt andet betød, at man hævede hele bakkekonstruktionen med cirka 10 meter.
Det betyder, at bakken i dag rager op over træerne, der tidligere skærmede bakken af for vind.
- Skihopperne er mellem 5 og 8 meter oppe i luften efter selve afsættet, og når de hænger der, er de meget sårbare overfor selv små forandringer i vindretningen og vindstyrken, siger Christian Borch.
Vindsejl kan skærme lidt
- I gamle dage aflyste man konkurrencen, når det blæste for meget, men i dag har man taget kampen op mod vind og vejr, siger han.
Garmisch-Partenkirchen og mange andre skibakker er i dag udstyret med et vindsejl, der kan skærme lidt af for vinden, 4-5 m/sek.
Og på Holmenkollen i Norge har man arkitektonisk ligefrem tænkt vindbeskyttelse med glassider ind i det kunstneriske udtryk.
Men man må stadig aflyse konkurrencer på grund af kraftig vind.