Under den amerikanske valgkamp blev det klart, at den republikanske kandidat Donald Trump er klimaskeptiker, hvilket blandt andet fremgår af adskillige af hans Twitter-udtalelser.
Her har han mange gange benægtet global opvarmning og anklaget den kinesiske regering for at stå bag myten om klimaforandringer.
Fakta-resistent præsident
Trumps bemærkelsesværdige og konspiratoriske teorier om klimaforandringer, vækker nu også opsigt blandt ledende danske klimaforskere efter valget af Trump til præsident.
- Jeg er da bekymret over, at den kommende præsident for USA benægter fakta omkring klimaforandringerne. Ja, endog meget bekymret, siger forskningsleder på DMI Jens Hesselbjerg Christensen til DR Viden.
Ved siden af jobbet på DMI er han adjungeret professor i klimafysik ved Niels Bohr Institutet, og han har tidligere i en årrække repræsenteret Danmark i FN’s internationale klimapanel.
- For implikationen er vel den, at fakta så ikke spiller nogen videre rolle, når der skal træffes andre vigtige beslutninger. Det er sgu meget farligere, siger han.
Kulminerne vil forværre forureningen
Et andet tidligere dansk medlem af FN’s klimapanel Kirsten Halsnæs deler bekymringen:
- Jeg er da også bekymret over, at Trump tilsyneladende vil gøre en særlig indsats for at åbne kulminerne igen, siger Kirsten Halsnæs, der er klimaforsker og professor ved DTU.
Mere kul i energisektoren betyder mere udledt drivhusgas og dermed global opvarmning, påpeger hun.
FN afventer
Under valgkampen truede Trump med at trække USA ud af den internationale klimaaftale i Paris, som forpligter verdens lande til at holde den globale opvarmning af jordkloden under 2 grader.
Spørgsmålet om, hvad det vil betyde, er kommunikationsansvarlig Jonathan Lynn fra FN’s klimapanel ikke meget for at besvare over for DR Viden.
- Det er et temmelig spekulativt spørgsmål. Lad os vente og se, hvad de gør. USA er - ligesom alle andre lande - sårbare overfor farlige klimaforandringer, udtaler Lynn, og tilføjer, at FN’s klimapanel ser frem til det fortsatte samarbejdet med den amerikanske regering.
Kina kræver USA er med
Netop nu er verdens lande samlet til FN’s klimatopmøde COP22 i Marokko, hvor man nøje følger Amerikas klimapolitik.
- Tidligere har store aktører som Kina betinget deres indsats af, at USA samtidig lovede at deltage, men det er jo ikke sikkert, at de kører videre af det spor, siger Kirsten Halsnæs til DR Viden.
- Rent formelt kan USA vist ikke trække sig ud før om fire år, men nu handler det mest om, hvad kineserne og andre store udviklingslande siger, siger hun.
Frygter domino-effekten
- Isoleret set, betyder det ikke det store, at USA trækker sig fra aftalen. Men et sammenbrud kan man jo godt frygte i den forstand, at der sagtens kan komme en dominoeffekt, siger Jens Hesselbjerg Christensen.
- Først hvis store del af verdens lande ikke mener og står ved, hvad de har sagt én gang, så falder aftalens indhold jo til jorden. Men det sker jo først, når mørkemændene i de andre lande får magt, udtaler han.
Inden valget advarede 376 videnskabsfolk inklusiv 30 nobelprismodtagere i et åbent brev verdens lande mod at trække sig ud af Paris-aftalen, som blandt andet skal forhindre stigende have.
Brevet var særligt rettet mod den republikanske præsident kandidat.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/427226424987385856