Hvis du har været i et hønsehus, husker du formentlig, at høns har en særlig lugt.
Faktisk er lugten så speciel, at visse typer af myg, der overfører malaria, slet ikke har lyst til at stikke høns, selv om de normalt både stikker dyr og mennesker. Det viser et svensk-etiopisk forskningsprojekt.
Så fattige mennesker i lande med malaria vil på en enkel og billig måde kunne beskytte sig mod risikoen for den mygge-overførte sygdom ved at supplere de almindelige bekæmpelsesmetoder med ganske enkelt at tage en høne ind ved siden af sengen, mener forskerne.
Myggene undgik at ’spise’ hos høns
Forskere fra Sveriges Landbrugsuniversitet og Addis Ababa University i Etiopien har undersøgt sagen med hjælp fra indbyggere og husdyr i tre etiopiske landsbyer.
Forskerne undersøgte, hvilken type blod myggene havde i sig.
På den måde fandt de frem til, at myg af arten Anopheles arabiensis, der overfører malaria, undgår høns, uanset om myggene søger føde (blod) udenfor eller indenfor – og det uanset om der er masser af høns at stikke. Myggene foretrækker kvæg, får og geder uden for og mennesker indenfor.
Myg vælger ’vært’ ud fra lugten
Du kender sikkert mennesker, der altid bliver stukket af myg, mens andre stort set aldrig skal klø et myggestik.
Så eftersom myg vælger ’måltid’ ud fra lugten, undersøgte forskerne også hår, uld og fjer for at finde en forklaring. Og det viste sig, at visse lugtstoffer kun er til stede i hønsefjer.
Dernæst satte forskerne myggefælder op i 11 stråtækte huse i en af de tre landsbyer i 11 dage. I hvert af husene sov en frivillig voksen under et net, der ikke var imprægneret med myggespray.
Markant færre myg gik i myggefælderne i de huse, hvor man havde hængt en høne op i et bur. Og i kombination med de andre resultater kommer forskerne frem til deres konklusion.
Naturlige lugtstoffer kan hjælpe
- Folk i Afrika syd for Sahara har lidt betydeligt under byrden af malaria over en længere periode, og myg bliver stadig mere fysiologisk resistente over for pesticider, samtidig med at de ændrer deres spisevaner fx ved at flytte fra indendørs til udendørs. Derfor er der behov for at udvikle nye kontrolmetoder.
Det siger professor Rickard Ignell fra Sveriges Landbrugsuniversitet i en pressemeddelelse.
- I vores undersøgelse har vi været i stand til at identificere en række naturlige lugtstoffer, som kunne frastøde malariamyg og forhindre dem i at komme i kontakt med mennesker, siger han.
Selve feltarbejdet blev udført i Etiopien lige efter, at regntiden var overstået, og myggene var udklækket i november og december 2012. Og forskningsresultatet er netop offentliggjort i Malaria Journal.