Overraskende dansk forskning: Den nordligste indlandsis forsvinder også

En hidtil stabil del af indlandsisen har siden 2006 rykket sig 20 kilometer, viser dansk forskning.

Nu smelter Indlandsisen i det nordøstlige Grønland også. Det viser overraskende resultater af dansk forskning. (© DTU)

I det nordøstlige Grønland har den ellers stabile indlandsis bevæget sig markant på få år. Det viser en undersøgelse, som danske forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, har foretaget af Den Nordøstgrønlandske Isstrøm.

Ved hjælp af luftfoto fra 1978 og moderne satellitobservationer har forskerne opdaget, at den såkaldte gletsjerrand på Den Nordgrønlandske Isstrøm stort set ikke bevægede sig fra sidst i 1970erne og frem til 2003, men at den siden 2006 har rykket sig 20 kilometer.

- Det er jo de kolde egne - altså der, hvor der er minus 50 grader, siger lektor Shfaqat Abbas Khan.

- Og det er ikke så meget det, at isen smelter, men mere, at den strømmer meget hurtigere ud i havet. Det er det, der er meget opsigtsvækkende og måske også mere bekymrende.

Nye klimamodeller?

Resultaterne af undersøgelserne er for nylig blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change, og forskerne fortæller, at konsekvenserne blandt andet kan blive, at de i forvejen bekymrende klimamodeller må laves om.

Fordi de nuværende modeller i forhold til vandstanden i verdens have regner med, at den nordøstlige sektor af indlandsisen forholder sig i ro.

Det, der er sket i det nordøstlige Grønland, er ifølge forskerne, at store isbjerge er brækket af gletsjerfronten og gledet ud i havet.

Det får altså betydning for vandstanden i verdens have, ligesom det med en nordøstgrønlandsk isstrøm, der fører 700 kilometer direkte ind i indlandsisen, får betydning for kernen af indlandsisen.

Dog er det ikke nemt at sige, hvor stor en betydning den nye udvikling får for vandstanden.

- Det er svært. Der er jo mange bidrag til globale vandstandsstigninger, siger Shfaqat Abbas Khan.

Hvornår stopper det?

Forskerne er ikke sikre på, hvad der har sat gang i processen, men nu da isen er begyndt at smelte, kommer det formentlig kun til at gå hurtigere og hurtigere.

Gletjseren bliver nemlig tyndere, jo mere af den, der flyder ud i vandet - og jo tyndere den er, jo hurtigere flyder den ud i havet.

Forskertemaet peger dog på de varme somre fra 2006 til 2009 samt varmere havtemperaturer som medvirkende årsager til udviklingen.

De to faktorer har nemlig betydet, at den stabiliserende havis ud for Nordøstgrønland begyndte at smelte, så gletsjeren kunne flyde ud i havet.

Og intet tyder på, at udviklingen stopper foreløbig.

- Det, som er enormt svært at sige noget om, er: hvornår stopper det her? Og vores foreløbige målinger viser, at det ikke kommer til at stoppe de kommende år. Og det massetab, vi ser nu, det kommer formentlig til at stige i mange år endnu, siger Shfaqat Abbas Khan.

Selv om temperaturerne har været koldere siden 2009, flyder isen fortsat ud i havet.

Den Nordgrønlandske Isstrøm dækker et areal på 16 procent af indlandsisen.