NASA: Juli var lige så varm som rekord-året 2016

De globale temperaturstigninger fortsætter, og 2017 nærmer sig overraskende temperaturerne for El Niño året 2016.

De globale temperaturstigninger er de senere år taget til. Her ser deltagere ved klimakonferencen COP15 i 2014 på et kort over den globale temperatur. (Foto: © Stephane Mahe, Scanpix)

NASAs klimaforskere har opdaget noget meget overraskende og bekymrende.

Analyser af de månedlige globale temperaturer viser nemlig, at 2017 er godt på vej til at blive endnu et rekordvarmt år.

Juli måned i år deler nemlig førstepladsen med sidste år, som den varmeste måned forskerne har registreret siden vi begyndte at nedfælde temperaturdata - for 137 år siden. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Det overraskende ved resultet er, at 2016 var et særligt kraftigt El Niño år, som statistisk er langt varmere end normale år.

El Niño er et vejrfænomen, hvor varm luft over Stillehavet, påvirker hele det globale klima. Men i 2017 var der ingen El Niño, og derfor burde 2017 slet ikke kunne blive lige så varm.

At den globale gennemsnitstemperatur stiger år for år, viser målingerne tydeligt. Og 2016 og 2017 er ekstremt varme. (© NASA/GISS)

77 procent chance for top to år

Målingerne viser dog, at juli globalt set var 0,83 grader Celsius varmere end det gennemsnit (1951-1980) forskerne måler udfra. Og det er faktisk 0,01 grad varmere end 2016. Og det på trods af, at Arktis faktisk var koldere end i en del år.

Ser man på hele Jorden, stiger temperaturen altså stadig. Også selvom vi har haft en virkelig kold og dårlig sommer i Danmark.

Målingerne er indsamlet og analyseret af NASA's Goddard Institute for Space Studies i New York. Dataene kommer fra over 6.300 meteorologiske stationer rundt om på Jorden.

Ifølge flere klimaforskere - bl.a. Gavin Schmidt - peger de nye målinger på, at der nu er 77 procent chance for at 2017 bliver et af de to varmeste år siden vi begyndte at måle det.

De nye temperaturoplysninger støtter konklusionerne i den lækkede klimarapport, som New York Times for nylig fik fat i.

Rapporten, som tilbageholdes af Trumps administration, slår fast, at tusindvis af forskere har dokumenteret ændringer i temperaturerne på vores klode og at konsekvenserne er tydelige.