Landets 9 mest bæredygtige ideer kåret

Både de store komplekse projekter og de mindre enkle ideer fandt nåde hos dommerne.

Emil Urhammer, Connie Hedegaard og Christine Felthaus udgjorde dommerpanelet, der kårede de 9 vindere af "Hvad gør vi nu" kampagnen, afholdt af Information og DR. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)

I en måned har bæredygtige projekter landet over kunne indstille sig selv til kampagnen "Hvad gør vi nu" arrangeret af DR og Information. Nu har et dommerpanel udvalgt de 9 mest lovende.

Og det er blevet en blanding af store og små. Nogle kan kopieres enkelt og let af alle og enhver, mens andre er ganske komplekse og omfangsrige.

Civilingeniør og Ph.d.-studerende Emil Urhammer fra Omstilling.nu har sammen med EU's klimakommisær Connie Hedegaard og livsstilsekspert Christine Feldthaus udgjort dommertrioen, der kårede de 9 vindere.

Kampagnen har vist bud på at gøre tingene på en ny måde

Han siger til dr.dk/viden, at det var vigtigt for dommerne, at vise spændvidden i projekterne.

- Vi ville gerne vise, at der var en bred vifte af forslag. Fra de helt små mikro-projekter til en stor industriklynge i Kalundborg, der kører affaldsprodukter i cirkulation, fortæller han.

Emil Urhammer peger på, at der særligt var et fælles træk, der gik igen for alle vinderne.

- Projekterne handler alle sammen om, at transformere noget eksisterende og gøre det på en ny måde, siger han.

Dertil mener han, at projektet først og fremmest har været med til at fortælle om vores daglige liv i en ny version og vække til en ny form for tænkning.

- Om man er CEO i et stort firma eller bestyrelsesmedlem i en boligforening betyder ingen forskel for om man kan arbejde med bæredygtighed, siger han. - Det kan starte alle steder.

Havde Thorupstrands kystfiskere som personlig favorit

Urhammers egen personlige favorit var kystfiskerne ved Thorupstrand, der har sat deres fremtid ind på at sælge deres bæredygtige fangster så lokalt som muligt.

- Hvis deres projekt går i vasken, står der 19 familier uden mad på bordet, siger han og understreger, at langt de fleste projekter som dommerne voterede i blandt, havde potentiale til at vinde.

I alt har kampagnen haft deltagelse af 380 projekter, heraf udvalgtes 27 projekter, som dommerne har voteret blandt. Det hele kan ses på voresomstilling.dk og hvor det fortsat er muligt, at dele projekter og lade sig inspirere.