I fremtiden bor vi i 'selvgroede' huse

Et biologisk hus er ved at blive opført i Middelfart med naturens materialer.

Villa Asserbo af udviklet af 'EentilEen' og er forløber til Det Biologiske Hus i Middelfart, der skal stå færdigt i 2016. (Foto: © Karsten Damstedt, Karsten Damstedt)

Forestil dig arkitekttegnede bygninger, der fungerer som levende planter, og er selvgroede.

Det lyder nok ret fremtidsagtigt, men i Middelfart træder man faktisk ind i fremtiden nu. Torsdag gik man i gang med at bygge Det Biologiske Hus.

Huset skal laves af biologiske materialer for eksempel planter, gamle kartoffelskræller eller tomatstængler. Og det bliver det første af sin slags i Danmark.

Lader sig inspirere af naturen

Det Biologiske Hus er et eksempel på dét, man kalder biomimetisk arkitektur.

Det vil sige, at man kan lade sig inspirere af naturen både designmæssigt og funktionelt, forklarer Kasper Guldager Jørgensen, partner i 3XN arkitektur og direktør i GXN Innovation i P1 Morgen.

Formmæssigt kan man efterligne fx et blads struktur, eller som man har gjort ved fx med Den Blå Planet - det nye akvarium på Amager, hvor 3XN har ladet sig inspirere af en hvirvelstrøm.

- Men man kan også lade sig inspirere af naturens systemer, af hvordan naturen indretter sig på at optimere materialeforbrug og energiforbrug, siger Kasper Guldager Jørgensen.

Man kan 'gro' materialerne

I yderste konsekvens laver man ikke byggematerialerne til biomimetiske bygninger, men 'gror' materialer. Man kan lave materialer ud af fx have- og landbrugsaffald.

Hjemme på tegnestuen har Kasper Guldager Jørgensen og hans kolleger materialeprøver af sammenpressede kartoffelskræller, tomatstængler og peanutskaller.

Og de kan lave stærke og lette materialer af nødder, sojaolie og majsstivelse. De arbejder også med at bruge naturens egne bindemidler, hvor bakterier kan binde råstoffer sammen.

State of the art

- Vi vil gerne vise, at man kan lave et hus, der er 100 procent biologisk og består af naturens egne ingredienser, siger Kasper Guldager Jørgensen.

- Og huset i Middelfart skal vise, hvad man kan inden for det område, være en slags 'state of the art', siger Kasper Guldager Jørgensen.

Udfordringerne er at få arkitektur til at bidrage positivt til at rense luften, kunne recirkulere sig selv og generere energi.

Sjovere og mere naturlige former

- I dag er bygninger meget firkantede, og retlinede med materialer, der ikke er naturlige.

- Jeg håber, at arkitekturen i fremtiden bliver sjovere - lidt mere naturlig. Og at arkitekter lader sig inspirere af naturens former, siger Kasper Guldager Jørgensen.