Fremtidens bøf bør dyrkes i baghaven

Kød fremstillet på laboratorium kan sagtens dyrkes lokalt, mener hollandske forskere.

Det er i dag muligt at dyrke kunstigt kød ved hjælp af stamceller fra dyr. Det kan sammen med vegetarmad og måske insekter være med til at skaffe mad nok til Jordens befolkning i fremtiden, mener hollandske forskere. Og så er kunstigt kød klimavenligt. (© Scanpix)

I august 2013 satte to frivillige forsøgspersoner tænderne i verdens første laboratoriefremstillede hamburger.

Nyheden trak store overskrifter verden over, fordi kødet var dyrket frem i en petriskål på Maastricht Universitet i Holland ved hjælp af en stamcelle fra et levende dyr.

Nu mener forskerne på et andet hollandsk universitet, Wageningen University, at kunstigt kød sagtens kan dyrkes lokalt og klimavenligt.

Behov for mere mad med proteiner

Presset på fødevareproduktionen vokser markant i de kommende år, hvor Jordens befolkning ventes at stige til 9 milliarder inden 2050.

Det kræver, at man udvikler nye proteinholdige fødevarer, og der kommer det kunstige kød ind i billedet.

- Vi tror, at dyrket kød er en del af fremtiden sammen med vegetariske produkter og måske insekter, siger Cor van der Weele.

- Samtidigt vil kunstigt kød også føre til en voksende bevidsthed og diskussion af problemerne med kødproduktion og forbrug, mener professor Cor van der Weele.

Model viser processen fra stamcelle til kød

I Cell Press tidsskriftet Trends in Biotechnology har Cor van der Weele og kollegaen Johannes Tramper en model klar for, hvordan man kan dyrke kunstigt kød lokalt.

Deres model viser processen startende med et hætteglas med stamceller taget fra en cellebank og slutter med en hamburger.

Miljøvenligt kød - men billigt nok?

Der er visse udfordringer forbundet med det kunstige kød, erkender forskerne.

Det vil være svært hele tiden at have nok stamceller, og samtidigt skal prisen på det 'normale' kød stige markant, for at det kunstige kød kan konkurrere på prisen.

Men samtidigt vil det kunstige kød gavne klimaet. I forbindelse med den første kunstige hamburger fortalte forskeren, Mark Post, at en burgerbøf med kunstigt kød kun kræver 55 procent af den energi, som en rigtig kødbøf kræver, og CO2-udledningen falder til bare fire procent.

Levende donordyr på kødfabrikken

Spørgsmålet er, om forbrugerne vil spise kunstigt kød? Forskerne har selv en løsning på det eventuelle problem.

Man skal tage stamceller fra dyr på selve laboratoriet - altså kødfabrikken, så forbrugerne kan se de levende donorer, som kødet 'stammer' fra.

På den måde vil det kunstige kød virke mere naturligt, mener forskerne.