Mindst 62 personer er omkommet i de skovbrande, der lige nu hærger det centrale Portugal.
Og spørger man seniorklimatolog John Cappelen fra DMI, er der risiko for, at vi kommer til at se endnu flere og mere voldsomme brande i fremtiden.
Klimaforandringerne betyder nemlig, at betingelserne for skovbrande langt oftere er opfyldt.
- Naturbrande er betinget af varme og tørre forhold og kan forværres meget blæst, og der er jo ingen tvivl om, at vi ser en temperaturstigning rundt omkring i verden. Det viser alle data, forklarer han.
Middelhavsområdet er i fare
Mange områder på kloden som Californien og Australien vil være i større fare for at blive ramt af naturkatastrofer, der er forbundet med klimaforandringer. I Europa vil særligt landene omkring Middelhavet være i farezonen:
- Middelhavsområdet vil været et af de steder, hvor det bliver både varmere og mere tørt ifølge vores klimamodeller, fortæller John Cappelen og tilføjer:
- Det er særligt om sommeren, hvor risikoen øges, når det bliver ekstra tørt og varmt. Det er der allerede nu, men det vil blive endnu tydeligere fremover.
Perioden, hvor der er fare for at opstå naturbrande, vil også være længere:
- I og med at det bliver varmere og mere tørt, vil højsommerperioden også strække sig længere. Og her vil der være risiko for skovbrande i hele perioden, fortæller han.
Også en fare i Danmark
Selvom vi heldigvis ikke ser skovbrande af samme voldsomhed som i Portugal, er naturbrande også en fare i Danmark.
- Det er jo klart, at når temperaturen stiger, vil der også her ske en udtørring af naturen. Det afhænger af både regn og temperatur.
- Der er særligt risiko for naturbrande, når vi har lange, tørre perioder herhjemme, som vi havde det her i foråret. Men man skal selvfølgelig huske at for, at der kan opstå en brand, skal der selvfølgelig være noget, der kan brænde i naturen.
Man kan følge DMIs tørkeindeks for at holde øje med tørkeudviklingen her i landet.
En ny virkelighed
Naturbrande er ikke kun unaturlige. Nogle af dem bliver startet ved skødesløs omgang med ild, men de kan også antændes af for eksempel lynnedslag.
Og med klimaforandringernes temperaturstigninger og de mere tørre forhold nogle steder på klode er risikoen større for, at de opstår. Også risikoen for, hvor voldsomme brandene bliver, vokser. Men det er nok en ny virkelighed, vi skal vænne os til, fortæller John Cappelen:
- Risikoen for naturbrande øges, så må man jo ligesom ved andre naturkatastrofer se realistisk på, at faren for mennesker øges, når vi er blevet flere mennesker og spreder os mere, advarer han og og afslutter:
- Vi er begyndt at bygge på områder tættere på havet og naturen. Vi kan slå en parallel til tropiske orkaner og oversvømmelser. Der er større risiko for at blive ramt, når vi konstruerer ting, der er placeret sårbare steder.