Tyskland og Kina kæmper i øjeblikket med overproduktion af vedvarende energi. Det skriver The Guardian og MIT Technology Review.
Faktisk er produktionen nu så høj, at man i Tyskland er begyndt at skære ned i den grønne omstilling, fordi der ikke er kapacitet til at overføre strømmen fra nye vindmøller i det nordlige Tyskland til den sydlige del af landet, hvor der er brug for energien. Det viser planer, der blev lækket til Süddeutsche Zeitung tidligere på måneden.
Frede Blaabjerg, professor ved Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet fortæller, at det er et praktisk problem, der kan ramme lande, hvor energien skal flyttes over større afstande.
- Der er simpelthen en øvre grænse for, hvad der kan køre over el-nettet. Der er nogle fysiske begrænsninger, som man både er ramt af i Kina og Tyskland, siger han.
Et problem med geografi
Problemet i Tyskland handler specifikt om, at man producerer den vedvarende energi i den fladere nordlige del af landet i Schleswig-Holstein, energi der er brug for i den sydlige, bjergrige del af landet - i blandt andet den folkerige delstat Bayern.
- Problemet i Tyskland er, at man ikke har fået tilladelse til at bygge de ”energimotorveje”, der har været brug for. Man har simpelthen ikke kunnet rejse de super-master, der har været brug for, så man kan flytte strømmen fra nord mod syd, forklarer forskeren.
Afhængig af vind og vejr
Selvom vind- og sol-energi kan være gode alternativer til fossil energiproduktion som f.eks. kul og olie, så lider den vedvarende energiproduktion under det faktum, at den i praksis er afhængig af vind og vejr. En overskyet himmel betyder mindre energiproduktion via solceller og en dag uden blæsevejr betyder mindre energiproduktion fra vindenergi.
- Strøm er svær at lagre, heldigvis bliver batterierne bedre og billigere, men der er stadig energitab forbundet, forklarer forskeren og uddyber:
- Man arbejder derfor på andre løsninger. Hvis man har for meget elproduktion, kan man omsætte den til varme eller kulde - eller man kan lagre den ved at spalte vand til brint og overføre brinten til naturgasnettet.
For at få maksimalt udbytte skal man derfor tænke i komplette energisystemer og ikke blot i elproduktion, forklarer Frede Blaabjerg og tilføjer, at kan man selv producere brintgas med denne metode, kan man på sigt også blive uafhængig af at importere naturgas fra Rusland.
Samarbejde med andre lande
I Danmark har vi ikke samme problem som i Tyskland eller Kina, fordi vi har væsentligt kortere afstande, energien skal transporteres over. Vi har også løbende bygget et el-net, der har kapacitet til at flytte energien til de steder, der er brug for den.
Samtidig samarbejder Danmark med bl.a. Tyskland, Norge og Sverige, så vi kan importere vedvarende energi fra de lande, når vi ikke producerer så meget strøm, og eksportere, når vi producerer meget.
Danmark producerer for eksempel meget strøm om vinteren, når det blæser, mens Norge og Sverige producerer meget vandenergi i vandtunge perioder.
I 2015 solgte Danmark ca. 3000 GW-timer til Tyskland, og vi eksporterer stadig strøm. Når man i Tyskland skærer ned i ambitionerne for vedvarende energi i en periode, kan det dog på kort sigt have en betydning for forbrugeren i Danmark, fordi strømmen bliver dyrere, forklarer Frede Blaabjerg.
Tyskland arbejder stadig på at få løst problemerne med deres elnetværk, men det møder blandt andet modstand hos befolkningen, der ikke er vilde med ideen om enorme elmaster i baghaven.