Cykelruter, nye skulpturelle bygninger, der har flere funktioner og er miljøvenlige - og et fælles mål om at passe på klimaet.
Det er nogle af de indtryk, som 25 stadsarkitekter og byplanlæggere fra 10 EU-lande er rejst hjem med efter en rundtur i København.
I sidste uge havde EU's klimakommissær, danskeren Connie Hedegaard, inviteret dem til Danmark som led i kampagnen 'A world you like' for at de kunne få inspiration til at gøre deres egne byer mere klimavenlige.
EU's grønne hovedstad i 2014
Fredag var tæt pakket med 12 forskellige oplevelser.
København satser på at komme på verdenskortet som klimavenlig hovedstad. Næste år er København udnævnt til at være EU's grønne hovedstad.
Det skyldes, at byen gør meget for at få flere til at cykle, og fordi myndighederne og erhvervslivet har sat sig for sammen at gøre hovedstaden CO2-neutral i 2025.
Polsk byplanlægger: I arbejder sammen om klimaet
Andrzej Nowak er chef for byplanlægning og arkitektur i Polens femtestørste by Poznan. Han tog billeder i København af de mange nye bygninger, og han var glad for cykelruterne og nogle klimavenlige rækkehuse.
Men han var især overrasket over det fælles fodslag:
- I Danmark er I meget klar til fremtiden. Folk ved, hvad der er godt for miljøet, og at det er vigtigt. Og I arbejder sammen om at komme hen til målet. I tænker på løsninger og gør det, siger Andrzej Nowak til dr.dk/viden.
I Polen vil man have billige huse og biler
I Polen bekymrer folk sig ikke om fremtiden, for den føles så langt væk, siger han.
- Vi har først fået vores selvstændighed i 1989. Og nu går alle efter personlig lykke. De vil have deres eget lille billige hus med have uden for byen og deres egen billige bil, så de kan pendle ind til byen og arbejde. Og de tænker ikke på, at det belaster miljøet, siger Andrzej Nowak.
Det skaber parkerings-problemer, forurening og de grønne arealer må vige, fordi man har brug for parkeringspladser.
- Der er heldigvis forandring på vej i Polen. Der kommer flere og flere cyklister og flere veje for cyklister. Og det kan vi også lære af Danmark at gøre bedre, siger han.
Spansk miljøchef: Barcelona er uden fælles mål
Mercè Rius Serra er souschef for miljø i Barcelona i Spanien. Hun blev også inspireret af, at man arbejder sammen om at blive CO2-neutral i 2025.
- I har en integreret plan for at nå målet. I Barcelona gør vi også noget for klimaet, men det er en masse enkeltstående projekter, og man har ikke et fælles stort mål, siger Mercè Rius Serra.
Hun tager også hjem med inspiration til at gøre mere for cyklister.
- Vores største problem er luftforureningen. Vi kan måske udvikle cykelstierne endnu mere og skabe større mobilitet, for luftforeningen skyldes primært transport, ikke fabrikker, siger Mercè Rius Serra til dr.dk/viden.