Det betaler sig at bruge 'låget'

Børn har samlet over 1,5 million låg, tjent penge og lært, at plast ikke bare er affald.

1,5 million plastiklåg fra mælke- og yoghurtkartoner bliver lige nu opbevaret på paller på et lager i Taulov. Lågene skal sendes til omsmeltning, så plasten kan genvendes i nye produkter. (Foto: © Rasmus Holmgaard Christensen- TerraCycles Danmark, TerraCycles Danmark)

Hvad gør du med plastiklåget på mælkekartonen, når du har tømt mælkekartonen? De 137 børn på Stepping Friskole i Christiansfeld samler lågene sammen og tager dem med i skole.

Siden april er det blevet til 18.000 låg, som er sendt til et lager i Taulov, hvor de nu ligger sammen med omkring 1,5 million andre plastiklåg fra mælke- og yoghurtkartoner.

Stepping Friskole er tilmeldt kampagnen Brug Låget', som 1041 andre skole, børnehaver og arbejdspladser også er tilmeldt. Kampagnen går ud på at genanvende lågene i stedet for at sende dem til forbrændingsanlægget.

Børnene lærer at affald er en ressource

- Det gode er, at børnene lærer, at det er bedre at genbruge end at smide ud. Og børnene får et fællesskab omkring noget, der er godt for miljøet, siger en af forældrene Randi Hansen til dr.dk/viden.

Randi Hansen er mor til tre drenge på 11,12 og 15 år, der går på friskolen. Sammen med en anden mor på skolen er hun ansvarlig for, at de mange låg bliver sendt ind til kampagnen.

Så hun sidder hjemme i køkkenet og vejer låg og pakker dem sammen med sønnerne.

Eleverne fra 0. til 9. klasse på Stepping Friskole i Christiansfeld har været med i kampagnen 'Brug låget' siden start. Hver uge samler de op imod 2 kg låg sammen. (Foto: © Stepping Friskole, TerraCycles Danmark)

Større opmærksomhed omkring plast

Randi Hansen kan mærke, at børnene i det hele taget får en større opmærksomhed omkring plastik.

- Hvis vi kører forbi en mælkekarton, der ligger i vejkanten, så samler drengene kartonen op, for den skal ikke ligge der. Og på sigt er sådan en kampagne med til at gøre børnene mere miljøbevidste, siger Randi Hansen.

Det trækker naturligvis også, at børnene får penge ud af at samle låg. Hvert låg er 5 øre værd, så omregnet giver de 18.000 låg 900 kroner, som går til børnene på Stepping Friskole.

Deltagerne i kampagnen kan også donere pengene videre til velgørenhedsorganisationer eller organisationer som arbejder for naturen. Men mange steder vælger børnene at få pengene selv.

Kampagnen er udvidet

Kampagnen 'Brug Låget' styres af miljøvirksomheden TerraCycle Danmark, der er specialiseret i at genbruge den type affald, der normalt ender på forbrændingen.

Kampagnen løber frem til april og sponseres af mejerikoncernen Arla's økologiske linje Arla Harmonie.

Kampagnen er så stor en succes, at Arla Harmonie har udvidet den. Oprindeligt var der plads til 1000 deltagende institutioner, men nu har man åbnet for 200 nye deltagere.

1,5 million låg hver dag

Mejerikoncernen Arla sender dagligt halvanden million plastiklåg ud i dagligvarehandlen.

- Og set i det perspektiv er halvanden million indsamlede låg på et halvt år en dråbe i havet. Men formålet med 'Brug Låget' er først og fremmest at skabe debat om, hvordan vi løser den store udfordring med genanvendelse af plast i Danmark, siger Maja Møller, der er CSR-chef i Arla.

CSR handler kort fortalt om, hvordan virksomheder handler globalt og samfundsmæssigt ansvarligt inden for menneskerettigheder, sociale vilkår, arbejdsforhold, miljø, klima med mere.

Arla har besluttet, at al virksomhedens emballage skal kunne genanvendes i 2020, så affald bliver en ressource.

Eleverne fra 0. til 9. klasse på Stepping Friskole i Christiansfeld har været med i kampagnen 'Brug låget' siden start. Hver uge samler de op imod 2 kg låg sammen. (Foto: © Rasmus Holmgaard Christensen- TerraCycles Danmark, TerraCycles Danmark)