Havisen ved Grønland og indlandsisen spiller en stor rolle, når klimaforskere, økonomer og politikere regner på og diskuterer, hvad klimaforandringerne på Jorden kommer til at betyde.
Og man får hjælp af en række målinger foretaget af en helt ny type satellit og af DTU Space ved hjælp af flyovervågning.
I 2010 sendte Det Europæiske Rumagentur (ESA) satellitten CryoSat op. Den måler ikke tykkelsen af isen, men højden af isen. Det vil sige, hvor langt der er fra toppen af isen og ned til havets niveau.
Hvad måler satellitten egentlig?
Det er meningen, at man i fremtiden skal overvåge isen fra rummet.
Men eftersom det er forholdsvist nyt, at man måler højden af isen på den måde, så vil man være helt sikker på, at målingen er korrekt.
- Det er nogle ting, som har meget stor samfundsmæssig interesse. Derfor har satellitten også fået en meget stor opmærksomhed. Og der har været meget fokus på at forstå 100 procent, hvad den her satellit måler, siger René Forsberg, der er afdelingsleder for Geodynamik DTU Space.
To forskellige måleapparater
DTU Space er blevet hyret til at hjælpe med at finde ud af det.
DTU Space har flere gange fløjet hen over Grønland med et lille fly udstyret med to forskellige måleapparater, en laser og en radar, der svarer til den som satellitten også er udstyret med. Og så sammenligner man bagefter de to måleresultater.
Til august skal DTU Space igen til Grønland for at overflyve Vestkysten. DTU Space er også involveret i overvågning ved Antarktis og var januar 2013 med på en mission der.
Hør mere
Her i artiklen kan du se et lille klip fra et program, som bliver sent i Danskernes Akademi på DR K.
Klik på linket til Danskernes Akademi og se hele programmet og find relaterede udsendelser og forelæsninger, hvor blandt andre René Forsberg fortæller mere om satellit-overvågning.