Et forsøg på at finde frem til en fælles dansk aftale om indkøb af bæredygtig soja er mislykkedes. Og det skuffer fødevareminister Dan Jørgensen, siger han til dr.dk/viden.
I forhold til palmeolie forsætter forhandlingerne.
I fire måneder har NaturErhvervstyrelsen under Fødevareministeriet holdt møder med op imod 30 repræsentanter fra landmændenes organisationer, fødevareproducenter, sæbeproducenter og lignende, supermarkedskæder og interesseorganisationer.
Arbejdsgruppens opgave var at blive enig inden 1. april 2014. Men har ikke været muligt.
Landbruget og industrien fortsætter selv
På et afsluttende møde torsdag eftermiddag i NaturErhvervstyrelsen måtte man erkende, at der ikke var opbakning til at indføre en certificeringsordning (RTRS) for indkøb og import af soja til dyrefoder.
I stedet har landbrugets organisationer samlet under Landbrug & Fødevarer sagt, at de vil fortsætte med at videreudvikle på deres egen danske sojapolitik, som de mener, er den rigtige vej til bæredygtighed.
Landbrug & Fødevarer har samtidig sagt, at man vil invitere Verdensnaturfonden WWF, Danmarks Naturfredningsforening og detailhandelen til løbende dialog.
Fødevareministeren ærgrer sig
- Jeg er meget skuffet over at høre, at det ikke har været muligt at lave en aftale om at gøre importen af soja til Danmark bæredygtig, især når jeg ved, at det har været muligt i flere af vores nabolande, siger fødevareminister Dan Jørgensen.
- Jeg kan ikke bestemme, hvilke produkter, der skal importeres til Danmark, men jeg synes, at det her var en rigtig god mulighed for at gøre noget godt for miljøet og befolkningen i de lande, hvor sojaen bliver produceret, uden at det koster en herregård, siger fødevareministeren.
Fortsætter forhandlinger om palmeolie
Forhandlingerne om at finde en fælles aftale om palmeolie fortsætter derimod.
Fødevareministeren glæder sig over, at der stadig er en vilje til at finde en aftale om bæredygtig palmeolie.
- Og jeg håber meget, alle nu går hjem og tænker en ekstra gang og strækker sig det stykke, der skal til, for at få en aftale, siger Dan Jørgensen til dr.dk/viden.
Et ønske fra fødevareministeren
Det er de skiftende fødevareministre, der gennem snart et års tid har ønsket, at organisationer og erhverv skulle finde et fælles fodslag til mere bæredygtighed.
Baggrunden er de store problemer, der er forbundet med produktionen af sojabønner og palmeolie.
Sojaproduktion skader lokalbefolkningen
I Sydamerika lægger sojaproduktionen til foder til danske dyr beslag på et område på størrelse med Sjælland.
Flere rapporter har konkluderet, at produktionen flere steder sker med brug af sprøjtemidler, der er forbudt i EU - og som fører til kræft og misdannelser blandt lokalbefolkningen.
Sojaproduktionen skader også biodiversiteten, fordi man rydder regnskov.
Palmeolie presser naturen
I Asien fælder man regnskov for at få plads til palmeolieplantager.
Palmeolie bruges til vegetabilsk olie i mad, sæbe osv. Og behovet for palmeolie stiger eksplosivt i hele verden.
Det går ud over biodiversiteten og truer sjældne dyrearter.