Dansk skib jagter plastiksuppe fra Galapagos til Los Angeles

Plastik ender alt for ofte i fisk og fugle. Ekspedition skal forsøge at få overblik over problemet.

Hvis ikke der bliver gjort noget drastisk, vil der i 2050 være mere plastik end fisk i verdenshavene. Sådan lyder de dystre estimater i en rapport fra World Economic Forum og Ellen MacArthur Foundation.

Nu er et dansk skib fra organisationen Plastic Change på vej ud for at undersøge, hvor slemt det står til.

- Vi har haft en fest med plastik i 60 år. Det har været en vigtig del af vores forbrugsfest, men vi har ikke forstået at styre det og holde det inde i et lukket system. Nu kommer det til tilbage til os som en boomerang, siger Henrik Beha Pedersen, leder af Plastic Change, til P1 Morgen.

Det danske forskerskib undersøger havet fra Galapagos mod Los Angeles. Formålet er at indsamle data om Stillehavet, som så skal indgå i den globale kortlægning af plastikforurening i verdenshavene.

- Og så skal vi også se på, hvordan plastik bliver flyttet ind i fødekæden. Vi ved allerede, at det findes i muslinger, i danske torsk og sild og i mange havfugle. Der er også arter af skildpadder og havfugle, der kæmper med det her. Havfugle kan spise helt op til en lighter, siger Henrik Beha Pedersen.

Forskernes målinger skal gentages senere, så det viser sig, om det er lykkedes at gøre noget ved det problemet.

- Lige nu spreder vi, hvad der svarer til en skraldebil i havmiljøet hvert minut. Det svarer til en halv millioner skraldebiler per år. I 2050 vil vi være oppe over tre millioner skraldebiler - og så vil der være flere kilo plastik end fisk i havet, siger Henrik Beha Pedersen.

https://www.facebook.com/DRNyheder/videos/1121041627946360/